Η Google «διαβάζει» και μαθαίνει…

Η Google «διαβάζει» και μαθαίνει…

Τι "βλέπει" ο κολοσσός του διαδικτύου, διαβάζοντας τα εκατ. emails που ανταλλάσσονται καθημερινά. 

Από το Γιώργο Λάμπρου

Τα εκατομμύρια emails που ανταλλάσσονται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο και βοηθούν τους χρήστες του διαδικτύου να επικοινωνούν για θέματα επαγγελματικά και προσωπικά δημιουργούν ένα δαιδαλώδες δίκτυο που περιλαμβάνει όλες τις επαφές, τις συζητήσεις και τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν online. Είναι ένα αρχείο της επικοινωνίας των χρηστών του ίντερνετ.

Και το ερώτημα είναι: Ποιος έχει πρόσβαση σ’ αυτό το αρχείο;

Η πρώτη και προφανής απάντηση για όποιον έχει λογαριασμό Gmail είναι, φυσικά: Η Google. Και τι μαθαίνει η Google από όλα αυτά τα μηνύματα και όλη αυτή την επικοινωνία; Αυτό ακριβώς βάλθηκε να κατανοήσει ερευνητική ομάδα του MIT. Αποτέλεσμα των ερευνών της είναι το Immersion, ένα εργαλείο που δίνει στους χρήστες της υπηρεσίας τη δυνατότητα να δουν πώς διαμορφώνεται το δικό τους δίκτυο μέσα από τα emails τους.

Διαβάστε: Οι ασκούμενοι της Google βγάζουν περισσότερα χρήματα από σένα

Το πρωτότυπο εργαλείο εξόρυξης και ανάλυσης δεδομένων δημιουργεί ένα χάρτη πάνω στον οποίο απεικονίζονται οι σχέσεις και οι επικοινωνίες του κάθε χρήστη. Το Immersion δεν ψάχνει το subject ή το σώμα των μηνυμάτων (ακόμα) και έτσι δίνει μόνο μια εικόνα του δικτύου που έχει χτίσει κάθε χρήστης, και όχι του περιεχομένου ή της ποιότητας της επικοινωνίας του με τους κόμβους αυτού του δικτύου. Έτσι μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα για το πόσο συχνά επικοινωνεί με συγκεκριμένους ανθρώπους, και πόσο μικρό ή μεγάλο είναι στην πραγματικότητα το δίκτυο των επαφών του.

Το εργαλείο είναι ανοιχτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε νιώθει άνετα με το να μοιραστεί τις πληροφορίες αυτές (αλλά φυσικά όχι το password του Gmail account του) με τους ερευνητές του ΜΙΤ.