Η Google γεμίζει τη Νέα Υόρκη με δωρεάν Wi-Fi

Η Google γεμίζει τη Νέα Υόρκη με δωρεάν Wi-Fi

Στο νέο της project αναζητεί λύση σε προβλήματα των συγκοινωνιών, της μόλυνσης και της σπατάλης ενέργειας. Και ξεκινάει από δωρεάν πρόσβαση.

Τα λεγόμενα moon projects της Google -εκείνα, δηλαδή, που είναι υπερβολικά φιλόδοξα- τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται εφικτά. Πάρτε για παράδειγμα το Street View, ποιος είχε πιστέψει την ανακοίνωση ότι θα φωτογραφίσει κάθε δρόμο στον πλανήτη;

Πριν από λίγο καιρό η Google ίδρυσε τη Sidewalk Labs, μια ανεξάρτητη εταιρεία που θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη τεχνολογίας με στόχο τη μείωση της μόλυνσης και της σπατάλης ενέργειας, την αποτελεσματικότερη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και τη μείωση του κόστους ζωής στις πόλεις.

Όπως έγραψε ο CEO της Google Larry Page στο blog του: «Η Sidewalk θα εστιάσει στη βελτίωση τη ζωή όλων στην πόλη δημιουργώντας και αναπτύσσοντας αστικές τεχνολογίες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κατοίκων τους».

Η Google δεν είναι η μόνη που έχει ξεκινήσει τέτοιες προσπάθειες. Εταιρείες όπως η IBM και η Cisco χρησιμοποιούν big data για την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα οδηγήσουν σε παρόμοια αποτελέσματα. Ωστόσο η Sidewalk, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, θα έχει άλλο προσανατολισμό, πιο πολύ στην αλλαγή των συνηθειών μας (π.χ. περισσότερο ποδήλατο) και πιο περιβαλλοντική προσέγγιση (π.χ. με τις πράσινες ταράτσες των κτιρίων).

Όμως η είδηση βρίσκεται στη συνεργασία με τις Control Group and Titan, τις εταιρείες που ήταν πίσω από το πρόγραμμα LinkNYC που είχε σκοπό τη μετατροπή κάθε τηλεφωνικού θαλάμου στην πόλη (σχεδόν σε αχρηστία πια) σε 10.000 Wi-Fi spot για δωρεάν Internet. Μαζί ιδρύουν την εταιρεία Intersection, το αντικείμενο της οποίας δεν είναι γνωστό, αλλά και μόνο από τα ονόματα των συμμετεχόντων καταλαβαίνει κανείς τι θα επακολουθήσει.

Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι δεν θα είναι μόνο Wi-Fi spots, αλλά θα μπορεί εκεί κανείς να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο, να κάνει δωρεάν αστικά τηλεφωνήματα, να αντλήσει πληροφορίες από την touch screen κ.ά.