Η Google παραδέχτηκε ότι κατέγραφε μυστικά τις πληροφορίες εντοπισμού όσων είχαν κινητά Android

Η Google παραδέχτηκε ότι κατέγραφε μυστικά τις πληροφορίες εντοπισμού όσων είχαν κινητά Android
A man holds a smartphone, with the Google Maps app open, in Sarajevo, April 15, 2015. REUTERS/Dado Ruvic

Η Google κατέγραφε μυστικά τις πληροφορίες εντοπισμού όσων χρησιμοποιούσαν κινητά με Android, ακόμη κι αν οι χρήστες είχαν απενεργοποιήσει την υπηρεσία πλοήγησης, αναφέρει μια νέα έρευνα. Μάλιστα, πίσω από αυτήν την αποκάλυψη κρύβεται ένας τεχνικός της Oracle, μιας από τις μεγαλύτερες αντιπάλους της Google.

Όπως ανέφερε η ιστοσελίδα Quartz, από τις αρχές του χρόνου τα κινητά με Android εγγράφονταν και μετέδιδαν τα δεδομένα στην Google μέσω κοντινών κεραιών κινητής τηλεφωνίας, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες.

Η Google επιβεβαίωσε την πληροφορία, λέγοντας ότι θα το σταματούσε. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό γινόταν για να συγκεντρώσει τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη διαχείριση των μηνυμάτων και των ειδοποιήσεων, χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει ποτέ για άλλο σκοπό τα δεδομένα που λάμβανε.

Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιούνταν ακόμη κι αν ο χρήστης δεν είχε τοποθετήσει την κάρτα SIM στο κινητό του, αναφέρει η έρευνα, εξηγώντας ότι οι συσκευές μπορούσαν να συνδεθούν σε κάποια κεραία κινητής εάν βρίσκονταν σε δίκτυο Wi-Fi.

Η κόντρα της Google με την Oracle κρατά πολλά χρόνια, με τη δεύτερη να έχει καταθέσει αγωγή για τη χρήση ενός κώδικα στο λογισμικό Android, αλλά να χάνει την υπόθεση. Εκτός αυτού, τεράστιος είναι και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για την αγορά του cloud, με την Oracle να χρηματοδοτεί πολλές ομάδες πίεσης κατά της Google για το συγκεκριμένο τομέα.