Η Google προσλαμβάνει κορυφαίους δικηγόρους για να αντιμετωπίσει τα πρόστιμα

Η Google προσλαμβάνει κορυφαίους δικηγόρους για να αντιμετωπίσει τα πρόστιμα
epa06052507 The Google logo is seen on its office building in St Pancras in London, Britain, 27 June 2017. The European Commission on 27 June 2017 would fine the Google with 2.4 billion euros for abusing its dominance as a search engine. The company has 90 days to stop its illegal activities or face fines. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Οι υποθέσεις ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν φέρει την εταιρεία σε θέση άμυνας.

Η Google συγκεντρώνει όλη τη νομική… δύναμη πυρός που μπορεί καθώς προετοιμάζεται να κοντράρει τις αντιμονοπωλιακές εποπτικές αρχές της Ευρ. Ένωσης, ύστερα από την επιβολή ενός μεγάλου πρόστιμου ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και το φάσμα ενός δεύτερου προστίμου μέχρι το τέλος του έτους να έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Η Google, η κορυφαία μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης στον κόσμο, στράφηκε στην εξειδικευμένη νομική γνώση τουλάχιστον πέντε κορυφαίων δικηγορικών γραφείων στις Βρυξέλλες, για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους ρυθμιστικούς …μπελάδες.

Αυτό, τουλάχιστον, ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρ. Επιτροπή, ο θεσμός που είναι αρμόδιος για την εποπτεία του ανταγωνισμού στην Ευρ. Ένωση, έπληξε την εταιρεία με ένα πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στην υπηρεσία shopping.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές εξετάζουν την επιβολή και δεύτερου προστίμου, σε σχέση με το λειτουργικό σύστημα Android, ενώ μια τρίτη υπόθεση αφορά την πλατφόρμα AdSense for Search.

Στα δικηγορικά γραφεία στα οποία έχει στραφεί η Google περιλαμβάνονται και τα Cleary Gottlieb, Allen & Overy, Slaughter and May, Garrigues, και White & Case.

Η απόφαση της εταιρείας να βασιστεί σε ένα ευρύ φάσμα δικηγόρων έχει νόημα, εξαιτίας των κινδύνων που αντιμετωπίζει, όπως σημειώνει και ο Ίαν Γκάιλς, εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Norton Rose Fullbright με έδρα στο Λονδίνο.

«Δεδομένων των πιθανών προστίμων που αντιμετωπίζει, η Google θα θέλει να επενδύσει στη καλύτερη δυνατή ομάδα υπεράσπισης, και τα άμεσα νομικά κόστη μάλλον δεν πρόκειται να την απασχολήσουν και πολύ» δήλωσε.

«Ίσως υπάρχουν απλοί τεχνικοί λόγοι για τους οποίους το έργο της υπεράσπισης μοιράζεται μεταξύ ενός αριθμού δικηγορικών εταιρειών, αλλά υπάρχει και αξία στην εξασφάλιση μιας δεύτερης γνώμης, στον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής, και στην πρόσβαση σε νέες ιδέες».

Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος Γεώργιος Πετρόπουλος, της δεξαμενής σκέψης Bruegel, επισημαίνει ότι «δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν παρόμοια υπόθεση στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι προκλήσεις είναι πολλές, και θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί το οτιδήποτε». Ζητήματα που παρουσιάζουν δυσκολία ως προς τον ορισμό τους θα είναι, μεταξύ άλλων, η κυριαρχία στην αγορά καθώς και ο ορισμός της σχετικής αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cleary Gottlieb θα αναλάβει την υπεράσπιση της Google στην υπόθεση της υπηρεσίας shopping, η Allen & Overy μαζί με την Cleary θα αναλάβουν την υπόθεση του Android, και η Slaughter and May θα ασχοληθούν με την υπόθεση του AdSense.