Η Google θέλει να βάλει σε ΤΑΧΙ την Uber

Η Google θέλει να βάλει σε ΤΑΧΙ την Uber

O τεχνολογικός κολοσσός σκέφτεται να επενδύσει ένα δισ. ευρώ στη Lift, βασικό ανταγωνιστή της Uber.

Την Πέμπτη δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Alphabet βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για να επενδύσει 1 δισ. δολάρια στη Lyft, τον βασικό ανταγωνιστή της Uber στις ΗΠΑ.  Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να περιπλέξει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Uber με τη Google, η οποία το 2013 επένδυσε 250 εκατ. δολάρια στη Lyft.

Η Google έχει μηνύσει την Uber για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, αναφορικά με την τεχνολογία του αυτοκινούμενου οχήματος που υλοποιούσε μέσω της Waymo.

Ο αμερικανικός κολοσσός Alphabet, μητρική εταιρεία της Google σχεδιάζει δυναμική είσοδο και στις διαδικτυακές υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών με ταξί. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η επένδυση, που υπολογίζεται περίπου στo 1 δισ. δολ., ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί από την ίδια την Google ή την CapitalG, η οποία αποτελεί επενδυτικό βραχίονα της Alphabet.

Με αυτήν την επενδυτική κίνηση, η πλατφόρμα μεταφοράς επιβατών Lyft, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της και να εκθρονίσει την Uber, η οποία διαθέτει, σε γενικές γραμμές, την πρωτοκαθεδρία. Αυτή η κίνηση της Αlphabet ίσως να προέρχεται και από τη ρήξη στις σχέσεις της με την αμερικανική Uber.

Συγκεκριμένα, η Alphabet είναι, μέσω της GV (κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών), μέτοχος της Uber.

Ωστόσο, η Waymo, που αποτελεί μια άλλη μονάδα της Aplhabet, έχει προβεί σε μήνυση εναντίον της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι σχέσεις των δύο τεχνολογικών εταιρειών είναι τεταμένες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον Μάιο να ανακοινωθεί η συνεργασία της Waymo με τη Lyft για να δραστηριοποιηθούν από κοινού στον κλάδο των αυτόνομων οχημάτων.

Η Lyft γνωστοποίησε τον Αύγουστο ότι βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, καθώς οι υπηρεσίες της είναι διαθέσιμες σε 40 αμερικανικές πολιτείες, καλύπτοντας το 94% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Η επικείμενη επένδυση ύψους 1 δισ. δολ. θα δώσει τη δυνατότητα στη Lyft να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της το επόμενο χρονικό διάστημα. Κάτι που, όπως επισήμανε και ο διευθύνων σύμβουλός της Tζον Σίμερ, αποτελεί προτεραιότητα της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η Lyft είχε πραγματοποιήσει επίσημες συζητήσεις με την Alphabet και με άλλες εταιρείες πέρυσι, χωρίς ωστόσο να οδηγήσουν σε κάποια συνεργασία. Σε περίπτωση που η Lyft αποτελέσει εταιρεία προσέλκυσης επενδυτών, δεν είναι απίθανο να ενταθούν οι συζητήσεις για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, κάτι που έχει δρομολογηθεί για το 2018, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτoρείο Reuters.

Διαβάστε ακόμη:

To super deal που αλλάζει τα δεδομένα στην Uber