Η Heineken πλήττεται σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές της

Η Heineken πλήττεται σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές της
epa05151098 An archive picture made available on 09 February 2016 of Heineken beer bottles on the conveyor belt during the production in Den Bosch, The Netherlands, 03 September 2013. Dutch beer maker Heineken will present the year figures on 10 February 2016. EPA/MARCO DE SWART

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στο Βιετνάμ, την Καμπότζη και την Ινδονησία, αλλά μειώθηκαν στη Ρωσία και τη Νιγηρία.

Η Heineken, η τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, προέβλεψε ότι το πλήγμα από την πτώση των νομισμάτων φέτος θα είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, ύστερα από ένα πρώτο μισό του έτους όπου μια τόνωση των πωλήσεων σε Ασία και Ευρώπη αντιστάθμισε τις πτωτικές πωλήσεις στην Αφρική.

Η εταιρεία είπε ότι οι αφρικανικές αγορές δεν προβλέπεται να επανέλθουν βραχυπρόθεσμα κι ότι τα πιο αδύναμα νομίσματα σε Μεξικό, Νιγηρία και Βρετανία θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων.

Το χάσμα μεταξύ της Heineken και του ηγέτη του κλάδου Anheuser-Busch InBev θα διευρυνθεί αν η AB InBev ολοκληρώσει την ύψους 79 δισεκατομμυρίων λιρών εξαγορά της SABMiller.

Η πρόσβαση στην Αφρική είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την AB InBev και την επιδιωκόμενη συμφωνία, αλλά η εμπειρία της Heineken δείχνει ότι ο δρόμος εκεί μπορεί να είναι αρκετά δύσβατος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Heineken, Ζαν-Φρανσουά φαν Μποξμέερ, δήλωσε ότι δεν αναμένει ανάκαμψη άμεσα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Παρουσιάζουμε ακόμα ανάπτυξη επειδή έχουμε επενδύσει σε άλλες οικονομίες» είπε. «Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Μεξικό, στην Ασία και την Ευρώπη, που εδώ και πολλά χρόνια γίνεται αντιληπτή ως ένα ‘προβληματικό παιδί’».

Η εταιρεία είπε ότι το Βιετνάμ, η Καμπότζη και η Ινδονησία ξεχώρισαν με όρους ανάπτυξης, αλλά οι αδύναμες πετρελαϊκές αγορές ή η πολιτική αστάθεια δημιούργησαν προβλήματα στη Ρωσία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, και τη βασική αγορά της Νιγηρίας.