Η HSBC είδε τα κέρδη της να αυξάνονται ενώ η Βρετανία «αποσυντίθεται»

Η HSBC είδε τα κέρδη της να αυξάνονται ενώ η Βρετανία «αποσυντίθεται»

Αύξηση κερδών στην σκιά του διαχωρισμού εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης ανακοίνωσε αύξηση 5% στα κέρδη προ φόρων ύψους 10,2 δις. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξημένα κατά περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης την εξαγορά μετοχών ύψους έως και 2 δισ. δολ. που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν μέσα στη χρονιά, αλλά η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε μέσα στο έτος, εξαιτίας της αδύναμης λίρας που κάνει τα κέρδη που προέρχονται απ’ το εξωτερικό πιο πολύτιμα όταν επαναπατριστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειωτέον πως οι μετοχές της HSBC αυξήθηκαν κατά 3%.

Από την οικονομική κρίση του 2008, η HSBC έχει μειώσει τις θέσεις εργασίας και πουλά περιουσιακά στοιχεία για να καταστήσει τον όμιλο σε κερδοφορία, ενώ εξακολουθεί να καταβάλλει μερίσματα στους μετόχους.

«Τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε πληρώσει περισσότερα σε μερίσματα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή ή αμερικανική τράπεζα και επιστρέψαμε στους μετόχους 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω αγορών μετοχών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Stuart Gulliver.

Ενώ τα έσοδα της HSBC ξεπέρασαν τις προσδοκίες, υπάρχει και το «πίσω κείμενο» που δείχνει πώς οι τράπεζες εξακολουθούν να αισθάνονται τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης εδώ και μια δεκαετία και με απροσδόκητους τρόπους.

Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος με υποθέσεις διαφορών μεταξύ επενδυτών και τραπεζών που εκκρεμούν, καθώς οι πρώτοι αισθάνονται εξαπατημένοι, μια σειρά συνεχών ερευνών από τις αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου – και ένα τεράστιο κόστος της τήρησης των νέων δημοσιονομικών κανονισμών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο ήταν σχέδιο διαχωρισμού των τραπεζών σε λιανικών και επενδυτικών  από το 2019.