Οι ηγέτες της συνόδου APEC δεν κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν

Οι ηγέτες της συνόδου APEC δεν κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν

Τα αντικρουόμενα οράματα για την περιοχή κατέστησαν δύσκολη την έκδοση ανακοινωθέντος, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Παπούα Νέα Γουινέα Ριμπίνγκ Πάτο.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η σύνοδος των 21 κρατών-μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν λόγω διαφορών για την εμπορική πολιτική. Οι χώρες-μέλη είχαν διαφορετικές απόψεις για τα εμπορικά θέματα, άρα θα εκδοθεί μόνο μια περίληψη της συνεδρίασης στο τέλος της συνόδου, δήλωσε ο Τριντό. Η σύνοδος στην πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα, το Πορτ Μόρεσμπι, επισκιάστηκε από την εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο Τριντό δήλωσε ότι οι δύο χώρες περιλαμβάνονται σε αυτές που είναι υπεύθυνες για την αδυναμία να επιτευχθεί συναίνεση.

Η Παπούα Νέα Γουινέα θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τη σύνοδο του APEC τις επόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πίτερ Ο’ Νιλ, καθώς ο οργανισμός δεν κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του να συμφωνήσει σε κοινό ανακοινωθέν των ηγετών. Ο Πίτερ Ο’ Νιλ δήλωσε επίσης ότι ο οργανισμός προσπαθεί να διασφαλίσει «ελεύθερο και ανοικτό» εμπόριο έως το 2020. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες είχαν «εποικοδομητικές συζητήσεις και αντάλλαξαν ειλικρινείς απόψεις» ενώ αναγνώρισαν τις «κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των εμπορικών εταίρων σε όλο τον κόσμο». «Είμαστε φίλοι και εταίροι και συνεχίζουμε να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες, συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε μαζί οικονομική ανάπτυξη….για να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής», δήλωσε ο Πίτερ Ο’Νιλ.

Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες της συνόδου APEC, που γίνεται στην Παπούα Νέα Γουινέα, δεν κατάφεραν να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση. Η Παπούα Νέα Γουινέα θα εκδώσει αντ’ αυτού μια «δήλωση του προεδρείου», δήλωσε ο Τζανγκ Σαογκάνγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος διεθνών υποθέσεων στο κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Τα αντικρουόμενα οράματα για την περιοχή κατέστησαν δύσκολη την έκδοση ανακοινωθέντος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Παπούα Νέα Γουινέα Ριμπίνγκ Πάτο, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα παρουσίασαν ανταγωνιστικές φιλοδοξίες.