Η ΙΚΕΑ αυξάνει τις αποδοχές των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων

Η ΙΚΕΑ αυξάνει τις αποδοχές των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων
General view of IKEA's first city centre store in Hamburg June 25, 2014. Sweden's IKEA, the world's biggest furniture chain known for its sprawling out-of-town showrooms, is opening its first city centre store as it responds to a shift in shopping habits to smaller local stores and the Internet. While IKEA has already opened a few stores closer to city centres than usual in countries like Britain and Japan, its new building in the northern German port city of Hamburg is the first time it will be in a central pedestrian shopping zone. REUTERS/Fabian Bimmer (GERMANY - Tags: BUSINESS) - RTR3VQ13

Φαίνεται ότι το «σωστό» είναι και «καλό» για τις business.

του Τζέφρι Σμιθ

Η IKEA ακολουθεί το παράδειγμα των Walmart και Target, και προβαίνει σε αύξηση των αποδοχών των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων της, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της ως υπεύθυνος εργοδότης.

Η εταιρεία αναφέρει ότι θα αυξήσει την ωριαία κατώτατη αμοιβή στα καταστήματα της από την αρχή του επόμενου έτους κατά 1,11 δολάρια, από 10,76 δολάρια σε 11,87 δολάρια. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 10,3% που θα φέρει την ωριαία αμοιβή 4,62 δολάρια πάνω από το τρέχον κατώτατο όριο που ισχύει σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πέντε κέντρα διανομής και τρεις χώροι που δεν συνδέονται με λιανική πώληση θα έχουν επίσης κατώτατους μισθούς πάνω από το τοπικό όριο διαβίωσης, και κανένας εργαζόμενος δεν θα έχει κατώτατο ωρομίσθιο κάτω από 10 δολάρια. Η κίνηση αυτή θα επηρεάσει μόνο το ένα τρίτο περίπου των 15.000 υπαλλήλων της ΙΚΕΑ στα 40 καταστήματά της στις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη κίνηση προέκυψε αφότου η ΙΚΕΑ αποφάσισε πέρυσι να βασίσει τις μισθολογικές της κλίμακες σε τοπικούς δείκτες κόστους διαβίωσης, οι οποίοι συνυπολόγιζαν πράγματα όπως το κόστος στέγασης και το κόστος διατροφής. Αυτό οδήγησε σε μια μέση αύξηση των μισθών κατά 17% για το ήμισυ του προσωπικού της σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal.

Με την οικονομική ανάκαμψη να παγιώνεται και το ποσοστό ανεργίας να επανέρχεται σε επίπεδα προ κρίσης, ο ανταγωνισμός για εργατικό δυναμικό αναθερμαίνεται σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντας τους εργοδότες να πληρώσουν περισσότερα για να προσελκύσουν και να κρατήσουν το προσωπικό. Η τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής στον κλάδο του λιανικού εμπορίου που είναι εντάσεως εργασίας. Η Target, η Wal-Mart και η TJX έχουν ανακοινώσει παρόμοια μέτρα τους τελευταίους μήνες.

«Αυτό δεν είναι μόνο το σωστό που πρέπει να κάνουμε για τους συναδέλφους μας, αλλά είναι επίσης και καλό για την επιχείρηση», είπε ο πρόεδρος της ΙΚΕΑ ΗΠΑ Λαρς Πέτερσον. Είπε επίσης ότι τα ποσοστά φυγής του προσωπικού έχουν μειωθεί κατά πέντε τοις εκατό από τότε που η εταιρεία ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.