Η εικονική πραγματικότητα αλλάζει την ιατρική

Η εικονική πραγματικότητα αλλάζει την ιατρική

Γιατί τα γυαλιά VR δεν τα φοράνε πλέον µόνο όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Στις 14 απριλίου 2016 ο γνωστός χειρουργός Shafi Ahmed εισήλθε στο χειρουργείο του Βασιλικού Νοσοκοµείου του Λονδίνου για µια επέµβαση αφαίρεσης καρκινικού ιστού από το έντερο ενός ασθενούς. Φόρεσε την ποδιά του, τα γάντια, το κάλυµµα για τα µαλλιά, αλλά και κάτι πολύ περίεργο, που δεν συναντάς καθηµερινά σε ένα χειρουργείο: µια µάσκα εικονικής πραγµατικότητας. Εκείνη την ηµέρα πραγµατοποιήθηκε η πρώτη αναµετάδοση χειρουργικής επέµβασης παγκοσµίως µέσω βίντεο 360 µοιρών. Αυτό το σηµείο-καµπή για την ιατρική επιστήµη απέδειξε µε τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις πολύτιµες εφαρµογές της εικονικής πραγµατικότητας στην υγεία.

Ο πρωτοπόρος ιδρυτής του οργανισµού Medical Realities ανέδειξε µέσω της «εικονικής εγχείρησης» τη χρησιµότητα της καινοτόµου τεχνολογίας στην εκπαίδευση και τη στήριξη ιατρών σε όλο τον κόσµο, όσο αποµακρυσµένοι και αν είναι από τα µεγάλα κέντρα υγείας. Συνέβαλε, επίσης, στην ενίσχυση µιας τεχνολογικής τάσης στον τοµέα της υγείας, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα θεραπείας σε µια σειρά
από παθήσεις.

Από τη θεραπεία φοβιών ή άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως είναι η κλειστοφοβία, το µετατραυµατικό στρες ή η κατάθλιψη, έως την αποµακρυσµένη αποκατάσταση µυϊκών τραυµατισµών και την ανακούφιση των καρκινοπαθών κατά τη διάρκεια των χηµειοθεραπειών τους, η εικονική πραγµατικότητα αλλάζει το πρόσωπο της σύγχρονης ιατρικής. Tην τάση αυτή επιβεβαιώνουν και τα «νούµερα», καθώς η Goldman Sachs προβλέπει ότι το 2025 τα έσοδα του τοµέα εικονικής πραγµατικότητας θα φτάσουν τα 80 δισ. δολάρια!

Η θεραπεία γίνεται παιχνίδι

Η εφαρµογή της εικονικής (vr) και της ενισχυµένης πραγµατικότητας (AR) εξαπλώθηκε κυρίως µέσω των βιντεοπαιχνιδιών. Όµως και η θεραπεία ασθενειών µπορεί να µετατραπεί σε διασκέδαση.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί το Kinetisense για το Microsoft Kinect, που συνδυάζει τις τεχνολογίες VR και AR και µεταφέρει σε πραγµατικό χρόνο κινήσεις και δεδοµένα για την αποκατάσταση του σώµατος του ασθενούς. Ακόµη µία επαναστατική χρήση των νέων αυτών τεχνολογιών, συναντάµε στη Mindmaze.

H ελβετική εταιρεία ανέπτυξε την εφαρµογή MindMotionPro χρησιµοποιώντας την εικονική πραγµατικότητα για την αντιµετώπιση νευροπαθειών που προκλήθηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καθώς ζούµε στην εποχή των social media, η πληροφορία που συγκεντρώνει η εικονική πραγµατικότητα γέννησε την εφαρµογή MDLinking. Μια οµάδα Ολλανδών χειρουργών καταγράφει επεµβάσεις µέσω τεχνολογίας VR και προσφέρει σε ιατρικό προσωπικό σε όλο τον κόσµο πολύτιµες πληροφορίες µέσω βίντεο και ενός συστήµατος ανταλλαγής µηνυµάτων σε ασφαλές περιβάλλον κάτι σαν ένα κρυπτογραφηµένο WhatsApp για θεραπευτές!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Απριλίου που κυκλοφορεί