Κόντρα στις διεθνείς εξελίξεις, οι ΗΠΑ πουλάνε όπλα αξίας 15 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία

Κόντρα στις διεθνείς εξελίξεις, οι ΗΠΑ πουλάνε όπλα αξίας 15 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία

Και μάλιστα αυτή η συμφωνία πραγματοποιήθηκε παρά τις ανησυχίες για ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα μετά την υπόθεση Κασόγκι.

Η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους και όπλα αξίας 15 δισ. δολαρίων, δήλωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη. Η συμφωνία αφορά 44 εκτοξευτήρες εδάφους Lockheed Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), πυραύλους και σχετικό εξοπλισμό και χρονολογείται από το 2016. Οι πύραυλοι θα μπορούσαν να προστατέψουν την Σαουδική Αραβία από τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την αγορά το 2017, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Από τότε, η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν αναστείλει την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία, η οποία επίσης διώκεται για τον πόλεμο στην Υεμένη οπου έχει βομβαρδίσει, οδηγήσει στην λιμοκτονία, και σκοτώσει από ασθένειες τόσους ανθρώπους έτσι ώστε καθυστέρησε η παγκόσμια πρόοδο για την εξάλειψη της φτώχειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η Σαουδική Αραβία αγόρασε όπλα αξίας 3,4 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ. Μέσα στα πέντε χρόνια μέχρι και το 2017, η Σαουδική Αραβία αγόρασε περίπου το 18% των εξαγωγών των αμερικανικών όπλων.