Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κρατήσουν για καιρό τα σύνορά τους κλειστά

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κρατήσουν για καιρό τα σύνορά τους κλειστά
epa05750128 US President Donald J. Trump is joined by Homeland Security Secretary John Kelly (R) during a visit to the Department of Homeland Security in Washington, DC, USA, 25 January 2017. Trump signed two executive orders related to domestic security and to begin the process of building a wall along the U.S.-Mexico border. EPA/Chip Somodevilla / POOL (AFP-OUT)

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι για ορισμένες από τις επτά χώρες η απαγόρευση θα παραταθεί.

Ορισμένες από τις επτά μουσουλμανικές χώρες που αναφέρονται στο διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση πιθανότατα δεν θα βγουν από αυτόν τον κατάλογο των απαγορεύσεων σύντομα, διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κέλι είπε πάντως ότι στους πολίτες των επτά χωρών που έχουν διπλή υπηκοότητα θα επιτραπεί να μπουν στις ΗΠΑ εφόσον χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο της χώρας που δεν επηρεάζεται από το μέτρο.

Ο νέος υπουργός ρωτήθηκε για το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε όλους όσοι προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη για 90 ημέρες καθώς και είσοδος προσφύγων για 120 ημέρες.

Το διάταγμα προκάλεσε σύγχυση στα αεροδρόμια όλου του κόσμου καθώς τελωνειακοί υπάλληλοι και αεροπορικές εταιρείες προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τους νέους κανονισμούς. Πολλοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του διατάγματος που έχει επικριθεί σφοδρότατα από τους Δημοκρατικούς, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και από δυτικές χώρες, συμμάχους των ΗΠΑ.

Αφότου τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ σε 721 ταξιδιώτες από τις επτά προαναφερόμενες χώρες, όπως ανέφερε ο Κέβιν ΜακΑλίναν, ο ασκών χρέη επικεφαλής της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.

Ο Κέλι από την πλευρά του σημείωσε ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης και τελωνείων τηρούν τις δικαστικές αποφάσεις για τη μετανάστευση και κανείς δεν τις έχει παραβιάσει σκόπιμα ή εν γνώσει του.