Η υπόσχεση νέας παράτασης για τον ΦΠΑ των νησιών «γεννά» καινούριους μπελάδες

Η υπόσχεση νέας παράτασης για τον ΦΠΑ των νησιών «γεννά» καινούριους μπελάδες
(Ξένη δημοσίευση). Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εικονίζει τον νέο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρη Βίτσα να μιλά κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του στο υπουργείο Άμυνας, στην Αθήνα, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2015. Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής 'Αμυνας από τον απελθόντα Κώστα Ήσυχο στο νέο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΕΘΑ/STR

Η δέσμευση του Δημήτρη Βίτσα να προχωρήσει μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εγείρει ερωτήματα.

 

Ένα νέο ζήτημα συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων προέκυψε έπειτα από την εξαγγελία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, σε επιτροπή της Βουλής, περί παράτασης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση (Χίος, Λέσβος, Λέρος Κως και Σάμος).

Όπως είπε ο υπουργός, μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που υφίστανται το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Η παράταση δεν προβλέπεται στο κείμενο του προϋπολογισμού που ήδη ψήφισε η κυβέρνηση και οποίος έχει εγκριθεί από τους θεσμούς, ενώ δεν έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό.

Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς έρχεται μετά από μια ακόμη εξάμηνη παράταση που αποφασίστηκε νωρίτερα φέτος κι έφερε σφοδρές αντιδράσεις από το Βερολίνο, καθώς θεώρησε μονομερή την απόφαση της Αθήνας.

Αναμένεται, πλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στιγμή κατά την οποία θα επικυρωθεί τελικά η απόφαση αυτή, κι αν θα υπάρξει νέα αντίδραση από πλευράς Βρυξελλών ή Γερμανίας για το μέτρο.