Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα που καθιερώνει την ισότητα μισθών

Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα που καθιερώνει την ισότητα μισθών

Ίσοι μισθοί ανεξαρτήτως φύλου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο απόγειο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σε όλο τον κόσμο διεκδικώντας ίσα δικαιώματα, η Ισλανδία γιόρτασε την ημέρα κάνοντας το μεγαλύτερο δώρο στις γυναίκες της χώρας. Το «δώρο» της κυβέρνησης είναι η ίση αμοιβή – με αυτό τον τρόπο έγινε η πρώτη χώρα που καθιέρωσε την ισότητα στο μισθολογικό σύστημα ανεξάρτητα απ’ το φύλο.

Σύμφωνα με την Independent, η σκανδιναβική χώρα επέβαλε την ισότητα αυτή τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος νόμος θα επιβάλει σε κάθε εταιρεία με 25 ή περισσότερους υπαλλήλους να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται το ίδιο «ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τη σεξουαλικότητα ή την εθνικότητα του».

Άλλες πρωτοβουλίες που έχει η λάβει η χώρα στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων προβλέπουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 40% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών που απασχολούν περισσότερους από 50 υπαλλήλους. Η νομοθεσία, όπως σημειώνει το CNBC, θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο και η κυβέρνηση – εάν εγκριθεί – στοχεύει στην εφαρμογή της έως το 2020, στο πλαίσιο του στόχου που έχει ήδη ανακοινώσει να εξαλείψει το μισθολογικό χάσμα των δύο φύλων έως το 2022.