Η Ισπανία ακυρώνει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η Ισπανία ακυρώνει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Spanish Prime minister Mariano Rajoy gives a press Conference after meeting with Spanish King, at La Moncloa palace in Madrid on February 26, 2016. / AFP / CURTO DE LA TORRE (Photo credit should read CURTO DE LA TORRE/AFP/Getty Images)

Ένα ακόμα βήμα επιβολής της κυριότητάς της επί της καταλανικής περιφέρειας πραγματοποιεί η Μαδρίτη. 

Την απόφαση να ακυρώσει και να κηρύξει αντισυνταγματική τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που ενέκρινε την 27η Οκτωβρίου το περιφερειακό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, έλαβε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. «Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της 27ης Οκτωβρίου κρίθηκε άκυρη και αντισυνταγματική» δήλωσε αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση του δικαστικού σώματος.

Το Δικαστήριο συστηματικά ακυρώνει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του καταλανικού κοινοβουλίου με τις οποίες επιχειρήθηκε να οδηγηθεί η περιφέρεια προς τη μονομερή απόσχιση.

Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της περιοχής όπου ζει το 16% των Ισπανών πολιτών, κρίνοντας ότι εναπόκειται στο σύνολο του ισπανικού λαού να εκφραστεί επί ζητημάτων που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία.

Όμως οι υπέρμαχοι της αυτονομίας, αδιαφορώντας για αυτήν την απόφαση, διοργάνωσαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Κατόπιν, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας επικράτησε με ποσοστό 90% και με τη συμμετοχή στο 43%, ψήφισαν την 27η Οκτωβρίου υπέρ της δημιουργίας στην Καταλονία ενός «Ανεξάρτητου Κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας».

Στους δρόμους οι Καταλανοί – διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας
Κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ της «ελευθερίας των πολιτικών κρατουμένων» και σημαίες της Καταλονίας, τουλάχιστον 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαντ Ζάουμε, μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση της περιφέρειας. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», «Ελευθερία!» φώναξαν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας που κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διατρανώσουν την οργή τους εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης και να αξιώσουν την απελευθέρωση των αυτονομιστών ηγετών που τελούν υπό κράτηση, ανήμερα της γενικής απεργίας στην Καταλονία.

Το πλήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για να συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που απηύθυνε η συνδικαλιστική ένωση υπέρ της αυτονομίας CSC. «Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας!», «Δεν πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης, πρόκειται για δικτατορία!», «δυνάμεις κατοχής, έξω!» φώναζαν οι διαδηλωτές, στην καρδιά της Βαρκελώνης.

Τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι τύπου των δύο πανίσχυρων αυτονομιστικών οργανώσεων, της Omnium Cultural και της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης, των οποίων οι ηγέτες Ζόρντι Κουσάρτ και Ζόρντι Σάντσες βρίσκονται στην φυλακή με την κατηγορία της στάσης.

«Είμαστε αγανακτισμένοι και θυμωμένοι για όσα πράττει η ισπανική κυβέρνηση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελισάμπετ Νιστάλ, μια 33χρονη ορθοδοντικός, που έδωσε το παρόν στην κινητοποίηση μαζί με τον 2χρονο γιο της.  Και μαθητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση, καθώς στην απεργία συμμετείχε το 30% και πλέον των εργαζομένων στη σχολική εκπαίδευση.