Η Ιταλία διασώζει τη Monte dei Paschi

Η Ιταλία διασώζει τη Monte dei Paschi

Η κρατική διάσωση των ιταλικών τραπεζών ίσως αποτελεί τη μόνη λύση προκειμένου να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi, αλλά και μικρότερων ιταλικών τραπεζών, τις επόμενες ημέρες, απομένει ως η μοναδική λύση για να μην καταρρεύσει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Η απέλπιδα προσπάθεια της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια πέντε δισ. από την αγορά απέτυχε, διότι δεν κατάφερε να προσελκύσει μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

Η ιταλική κυβέρνηση έλαβε την Τετάρτη από το Κοινοβούλιο άδεια για να δανειστεί 20 δισ. ευρώ με στόχο να διασώσει τη Monte dei Paschi και να ανακόψει την επέκταση της κρίσης. Ωστόσο το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η κρατική διάσωση είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συνοδεύεται από «κούρεμα» μικροεπενδυτών.

 

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν υποσχέθηκε την Τετάρτη πως θα προστατευθούν από οικονομικές απώλειες οι μικροεπενδυτές των τραπεζών. «Η επίπτωση στους αποταμιευτές, στην περίπτωση που λάβει χώρα παρέμβαση (της κυβέρνησης), θα είναι η απολύτως ελάχιστη ή ανύπαρκτη», υποστήριξε ο κ. Παντοάν.

Το γεγονός ότι το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών περιλαμβάνει 20 δισ. ευρώ υποδηλώνει πως η Ρώμη σκοπεύει να διασώσει και μερικές ακόμη, μικρές ιταλικές τράπεζες, όπως οι Banca Carige, Banca Veneto και Banca Popolare di Vicenza, που επίσης προσπαθούσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν από τις αγορές. Ωστόσο το Bloomberg εκτιμά ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια 52 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσουν να πουλήσουν μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν και να καλύψουν τις ζημίες που θα προκύψουν.

Η προθεσμία που είχαν οι θεσμικοί επενδυτές για να πάρουν μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λήγει σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi και των υπόλοιπων προβληματικών τραπεζών είτε σήμερα είτε την Παρασκευή.

Το «κούρεμα» μικροεπενδυτών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ιταλική κυβέρνηση σήμερα είναι το «κούρεμα» που θα πρέπει να υποστούν οι πιστωτές μιας τράπεζας προτού επιχειρηθεί κρατική διάσωση, όπως ορίζει η οδηγία BRRD που ισχύει πλήρως από τις αρχές του 2016.

Περίπου 40.000 μικροεπενδυτές κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Monte dei Paschi, ονομαστικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση θα αποζημιωθούν, διότι τους είχαν εξαπατήσει οι τραπεζίτες πείθοντάς τους να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε ομόλογα, χωρίς να τους εξηγήσουν το ρίσκο που αναλάμβαναν. Όμως, παραμένει ασαφές εάν οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν την αποζημίωσή τους και ποιο ποσοστό της ζημίας που θα υποστούν θα καλύπτει αυτή. Πάντως το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και το Forza Italia από την πλευρά τους υποστηρίζουν την κρατική διάσωση.