Η Ιταλία προετοιμάζεται για εκλογές και ζητά «έκπτωση» στα ελλείμματα

Η Ιταλία προετοιμάζεται για εκλογές και ζητά «έκπτωση» στα ελλείμματα
epa05903356 Italian Economy Minister, Pier Carlo Padoan, during a press conference after the Council of Ministers meeting for the DEF (the Economic and Financial Document) at Chigi Palace in Rome, Italy, 11 April 2017. EPA/GIUSEPPE LAMI

Επίσημη επιστολή του Ιταλού υπουργού Οικονομικών στην ΕΕ για να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια εξαιτίας της πολιτικής κρίσης.

 

Η Ιταλία ζητεί από τις αρχές της ΕΕ μια μεγάλη έκπτωση στις δεσμεύσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2018, όπως φάνηκε από επίσημη επιστολή, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες για διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν έγραψε σε αξιωματούχους της ΕΕ παρουσιάζοντάς τους μια πρόταση για μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά μόλις 0,3% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο, ποσοστό που αντιπροσωπεύει σημαντική μείωση από την προηγούμενη δέσμευση.

«Μια αυστηρότερη δημοσιονομική σταθεροποίηση θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη και την κοινωνική συνοχή», αναφέρει ο Πάντοαν.

Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεχθεί τον νέο στόχο, η ιταλική κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο να περιλάβει στον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς δαπάνες που θα προσελκύσουν ψήφους. Ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να παρουσιασθεί στα μέσα Οκτωβρίου και να έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Η επιστολή, η οποία απευθύνεται στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις και τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και φέρει ημερομηνία 30 Μαΐου, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών.