Οι καλύτερες χώρες για να ξεφύγετε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Οι καλύτερες χώρες για να ξεφύγετε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Δείτε ποιες περιοχές της γης είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Ένα ασφαλές καταφύγιο ακούγεται μια καλή ιδέα, αλλά κάπου που να είναι ζεστά, αλλά όχι πολύ ζεστά, χωρίς τυφώνες, κοντά σε ποτάμια ή ωκεανούς, αλλά αρκετά μακριά από τις απειλές της πλημμύρας και τηην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του κλίματος δε υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές.

«Στο μέλλον λίγο-πολύ οι περισσότερες περιοχές του κόσμου θα έχουν πρόβλημα, ωστόσο το θέμα είναι ποιές από αυτές οργανώνονται σωστά γύρω από αυτό», δηλώνει ο Bruce Riordan, διευθυντής του Ινστιτούτου ετοιμότητας για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Business Insider.

Ορισμένες χώρες θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες από κάποιες άλλες, σύμφωνα με την υπηρεσία εμπειρογνωμόνων οικολογικής σύγκρισης Eco Experts με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δημιούργησε έναν χρωματικά κωδικοποιημένο χάρτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από την έκθεση Notre Dame Global Adaptation Index. Ο δείκτης αναλύει 181 χώρες με βάση τους παράγοντες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, ο εφοδιασμός σε τρόφιμα και η σταθερότητα της κυβέρνησης, και τις κατατάσσει ανάλογα με την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός υπερθερμαινόμενου πλανήτη.

Η Νορβηγία κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ ακολούθησε μια σειρά άλλων σκανδιναβικών χωρών (και της Νέας Ζηλανδίας).

Και παρόλο που οι χάρτες παρέχουν ένα σημαντικό δείγμα για το τι θα συμβεί παγκοσμίως καθώς θερμαίνεται η γη, υπάρχουν δύο προειδοποιήσεις που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά:

-Ο χάρτης εξετάζει μόνο τα δεδομένα σε επίπεδο χώρας, όχι σε πολιτείες, περιφέρειες ή πόλεις. Και μπορεί οι ΗΠΑ να ανήκουν στις «πράσινες χώρες» του χάρτη, πολλές πόλεις στα σύνορά της είναι κακώς προετοιμασμένες για την αλλαγή του κλίματος.

-Οι αναπτυγμένες χώρες γενικά έχουν καλύτερες υποδομές για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Δείτε παρακάτω τα γραφήματα:

 

Σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα, οι πιο προετοιμασμένες χώρες ως προς την κλιματική αλλαγή είναι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, ένα μέρος της Ευρώπης και τη Νότιας Αμερικής, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία.

 

Στην Ευρώπη, οι Σκανδιναβικές χώρες διαθέτουν τις καλύτερες υποδομές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, αλλά και χώρες όπως οι Ισλανδία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Τσεχία, Αυστία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελβετία.

 

 

 

 

 

 

climate7