Η κατ’ αρχήν συμφωνία πίσω από τις γραμμές

Η κατ’ αρχήν συμφωνία πίσω από τις γραμμές
MALTA ECOFIN INFORMAL MEETING

Μέτρα πάνω από 4 δισ. ευρώ στη διετία 2019 – 2020 – Γιατί το ΔΝΤ δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Μέτρα πάνω από 4 δισ. ευρώ (για να αποδώσουν καθαρά 3,6 δισ. ευρώ) στη διετία 2019 και 2020 «έδωσε» η κυβέρνηση στους δανειστές για να αποσπάσει μία «κατ’ αρχήν συμφωνία» και την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα. H συμφωνία, που ανακοινώθηκε φέρνει περικοπές περίπου 2 δισ. ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2019 και άλλα 2 δισ. ευρώ σε αυξημένους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2020, μέσω της περικοπής του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.600-5.900 ευρώ.

Χρειάστηκαν λιγότερο από τρεις μήνες για να αποδεχθεί η κυβέρνηση όλα όσα μέχρι πριν λίγα 24ωρα απέρριπτε, παρά το γεγονός ότι πηγές των δανειστών την εμφάνιζαν να έχει κλείσει τη συμφωνία, αλλά να υπαναχωρεί μπροστά στο εσωκομματικό μέτωπο.

Η συνολική συμφωνία, πάντως, έχει ακόμη δρόμο, καθώς το κουαρτέτο πιθανότατα θα φθάσει στην Αθήνα, μετά το Πάσχα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις και «τραπεζικές αργίες». Μετά την επιστροφή των αποστολών θα ακολουθήσει νέος γύρος συζητήσεων για να οριστικοποιηθεί το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (SLA).

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τα μέτρα και τα αντίμετρα από τη Βουλή, ώστε να κληθεί το Eurogroupνα δώσει την τελική έγκριση και παράλληλα να ληφθούν οι αποφάσεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αλλά και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση, κάτι το οποίο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει να γίνει εγκαίρως, ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου, ύψους 7 δις. ευρώ.

Το ΔΝΤ, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη, καθώς, χαιρέτισε μεν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την βήμα προόδου, ωστόσο, υπενθυμίζει με νόημα στους Ευρωπαίους πως για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτήσει σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Ταμείου, Τζέρυ Ράις, «παραμένουν εκκρεμότητες σε μια σειρά από ζητήματα», ενώ όπως συμπλήρωσε «μια τέτοια συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να ακολουθηθεί από συζητήσεις με τις χώρες της ευρωζώνης, για να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις για μια αξιόπιστη πολιτική για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους, προτού παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ».