Η Κίνα κατασκεύασε τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή του κόσμου

Η Κίνα κατασκεύασε τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή του κόσμου

Η κούρσα υπολογιστικής ταχύτητας μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ βρίσκει νικητή τον ασιατικό γίγαντα.

Φαίνεται ότι η Κίνα ανέκτησε το προβάδισμα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών στο σκληρό πόλεμο των υπερ-υπολογιστών. Αυτή τη φορά, κατασκεύασε έναν υπερ-υπολογιστή που είναι δύο φορές ταχύτερος από τον αντίστοιχο αμερικανικό.

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας παρουσίασε πρόσφατα τον υπερ-υπολογιστή Tianhe-2, ο οποίος λειτουργεί με ταχύτητα 30,7 petaflops (τετράκις εκατομμύρια υπολογισμών) ανά δευτερόλεπτο. Ο Titan, ο υπερυπολογιστής του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, έχει ταχύτητα «μόλις» 17,6 petaflops ανά δευτερόλεπτο.

Οι πέντε ταχύτεροι υπερ-υπολογιστές του κόσμου

Ο νέος κινεζικός υπερ-υπολογιστής αναμένεται να ενταχθεί στο Εθνικό Κέντρο Υπερ-υπολογιστών της χώρας και να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς όπως η δοκιμή αεροσκαφών μέσω εξομοίωσης, η επεξεργασία μεγάλων δεδομένων και η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

Αντίστοιχα, ο Titan χρησιμοποιείται από την ερευνητική κοινότητα των ΗΠΑ για εφαρμογές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τα βιοκαύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CNN Money, η άτυπη «κούρσα» υπερ-υπολογιστών αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση της χρηματοδότησης για την κατασκευή ακόμα ταχύτερων υπερ-υπολογιστών στις ΗΠΑ, καθώς γίνονται ολοένα και σημαντικότεροι για την εθνική ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη: O υπολογιστής των 35 δολαρίων