Η Κίνα θα ξοδέψει 168 εκατομμύρια δολάρια για να …βρέξει!

Η Κίνα θα ξοδέψει 168 εκατομμύρια δολάρια για να …βρέξει!
epa05591670 A man protects himself with an umbrella while crossing a street during a heavy rain in Hong Kong, China, 19 October 2016. Hong Kong Observatory issued a black rainstorm warning for the territory amid northeast monsoon. More unstable weather is predicted as as super typhoon Haima heads directly towards the city, possibly skirting within 100 kilometers of the city on 21 October. EPA/JEROME FAVRE

Τα λεφτά ίσως να μην φέρνουν πάντα την ευτυχία, όμως μάλλον μπορούν να φέρουν τη βροχή!

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πρόκειται να δαπανήσει 1,5 δισεκατομμύρια γουάν (168 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα πρόγραμμα που στόχο έχει την πρόκληση βροχών στις παραδοσιακά ξηρές βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Η τεχνολογία πρόκλησης βροχών μέσω της ενίσχυσης των νεφώσεων δεν είναι κάτι ξένο για την Κίνα. Και πρόσφατα, οι κορυφαίοι επιτελείς οικονομικού σχεδιασμού της χώρας έδωσαν το πράσινο φως για την έναρξη ενός τεράστιου πρότζεκτ μεταβολής των καιρικών συνθηκών, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Σύμφωνα με την Post, μια μελέτη βιωσιμότητας της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Κίνας έδειξε ότι το τριετές πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της βροχόπτωσης σε μια περιοχή 960.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων – ή περίπου 10% της συνολικής έκτασης της χώρας!

Ο προϋπολογισμός, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων – χρήματα τα οποία θα προέλθουν από την Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων – θα καλύψει το κόστος αγοράς τεσσάρων νέων αεροσκαφών και αναβάθμισης άλλων οχτώ, καθώς και το κόστος κτήσης 900 συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών και 1.800 συσκευών ψηφιακού ελέγχου.

Ήδη, η Κίνα χρησιμοποιεί σε μεγάλη κλίμακα την τεχνολογία cloud seeding, παράγοντας βροχή μέσω του βομβαρδισμού των σύννεφων με καταλύτες όπως ο ξηρός πάγος. Συνήθως αυτό συμβαίνει για να σταματά η ξηρασία, αλλά στο παρελθόν η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, όπως π.χ. για να καθαρίζουν οι ουρανοί για δημόσιες εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2008, ή για την καταπολέμηση του νέφους στις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με την Post, η πιο πρόσφατη επένδυση στην καιρική μεταβολή θα στοχεύσει σε περιοχές της δυτικής Κίνας που χαρακτηρίζονται από ξηρό κλίμα και έλλειψη βροχοπτώσεων αλλά και υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με Κινέζο αξιωματούχο, η πρόκληση τεχνητής βροχής αύξησε τον όγκο της βροχόπτωσης κατά 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το 2006 μέχρι το 2016.