Οι κινεζικές «ερινύες» της Apple

Οι κινεζικές «ερινύες» της Apple

Νέες καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από προμηθευτές του τεχνολογικού κολοσσού.

Παράνομη απασχόληση ανηλίκων, εξοντωτικά ωράρια εργασίας με υπερωρίες που δεν πληρώθηκαν ποτέ, χείριστες συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας, αλλά και διαβίωσης -στα όρια εγκλεισμού- στους εργατικούς κοιτώνες.

Με απλά λόγια, στα κινεζικά εργοστάστια της ταϊβανέζικης Pegatron Corp στη Σαγκάη και στη Σουζχού, όπου συναρμολογούνται κατά χιλιάδες iPads και iPhones της Apple, επικρατεί εργασιακός Μεσαίωνας -καταγγέλει η αμερικανική οργάνωση China Labor Watch– «χειρότερος κι από εκείνον της Foxconn»!

Αν και στην Pegatron δεν έχουν αναφερθεί μαζικές αυτοκτονίες -όπως συνέβη με εργαζόμενους της ανταγωνίστριας Foxconn, εκ των βασικών προμηθευτών της Apple- υφίστανται όλες οι συνθήκες, παρατηρεί εμμέσως πλην σαφώς η China Labor Watch, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και βασίστηκε σε επιτόπιες έρευνες μελών της οργάνωσης, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου.

Η Apple δεν αστειεύεται και εκπλήσσει ξανά

Ο μέσος όρος εργασίας φθάνει τις 67 ώρες την εβδομάδα, όμως «οι εργάτες αναγκάζονται να υπογράφουν έγγραφα ότι έκαναν λιγότερες υπερωρίες», αναφέρει. «Οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες, ώστε πολλοί εργαζόμενοι αρνούνται να συνεχίσουν να δουλεύουν». Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, 30 από τους 110 νεοπροσληφθέντες τα βρόντηξαν κι έφυγαν, αγανακτισμένοι…

«Σύμφωνα με την τελευταία έρευνά μας, τον Ιούνιο, οι εργαζόμενοι στην Pegatron που φτιάχνουν προϊόντα για εμάς, δουλεύουν κατά μέσο όρο 46 ώρες την εβδομάδα», αντέτεινε η Apple, δηλώνοντας άγνοια για τις καταγγελίες που συνιστούν κατάφορη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και των εσωτερικών κανονισμών της.

«Θα τις ερευνήσουμε σε βάθος», δεσμεύτηκε ο τεχνολογικός κολοσσός. Το ίδιο υποσχέθηκε και ο CEO της Pegatron, Τζέησον Τσέγκ.

«Προσπαθούμε κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για τους υπαλλλήλους μας, που είναι η ψυχή της επιχείρησής μας», είπε για την Pegatron, που προ ημερών αναβάθμισε τη θέση της έναντι της Foxconn, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της Apple την κατασκευή του φτηνού iPhone.