Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τα πάντα στο ελληνικό στοίχημα

Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τα πάντα στο ελληνικό στοίχημα
Sports and money

Διαγωνισμό για χορήγηση αδειών και σε διεθνείς εταιρείες στοιχημάτων σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ.

 

Διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών σε διεθνείς εταιρίες στοιχημάτων προκειμένου να δέχονται στοιχήματα και από την Ελλάδα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα προβλέπεται στα προαπαιτούμενα που προωθεί η κυβέρνηση παράλληλα με την επιβολή τέλους στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ.

Η επιβολή τέλους 5 λεπτά ανά στήλη στα τυχερά παιγνίδια αποτελεί το ισοδύναμο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση στο οποίο σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό επιβεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές του υπουργείου που διευκρινίζουν ότι το τέλος – σε αντίθεση με την αύξηση της φορολογίας – δεν δημιουργεί νομικό πρόβλημα στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΠΑΠ.

Αντιδρούν οι πράκτορες στο ενδεχόμενο νέας φορολόγησης

Επιστολές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών στέλνουν ενώσεις πρακτόρων από όλη την χώρα (Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηρακλείου, Τρικάλων, Ξάνθης Ροδόπης, Ημαθίας, Δράμας).

Στις επιστολές αναφέρουν ότι πρέπει να μπει τέλος σε οποιαδήποτε σκέψη επιβολής φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Με τη φορολόγηση που ακούγεται ότι θα προστεθεί, καταστρέφεται η ανακύκλωση πάνω στην οποία βασίζεται η φιλοσοφία των παιχνιδιών, με αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αναμένεται, αναφέρουν οι πράκτορες, προαναγγέλλοντας δυναμικές αντιδράσεις.

Τα πρακτορεία αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί και να ελέγξει τις παράνομες δραστηριότητες στον χώρο των τυχερών παιγνίων, τόσο επίγεια όσο και ιντερνετικά, όπου χάνονται τεράστια έσοδα κάθε χρόνο για το κράτος από τη μη φορολόγησή τους».

Σημειώνεται, επίσης, ότι το 30% με το οποίο φορολογούνται τα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, θεσπίστηκε το 2013 στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και αποτελεί σήμερα έναν από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη για την αγορά τυχερών παιχνιδιών.