Η κληρονόμος της Heineken αναζητά τον διάδοχό της

Η κληρονόμος της Heineken αναζητά τον διάδοχό της
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Δεν θέλω να διοικώ από τον τάφο», δηλώνει η Charlene de Carvalho-Heineken.

της Claire Zillman

Η Charlene de Carvalho-Heineken βρέθηκε στο επίκεντρο το 2002, όταν πέθανε ο πατέρας της. Ο Freddy Heineken μεταμόρφωσε την οικογενειακή επιχείρηση μπύρας σε έναν από τους μεγαλύτερους ζυθοποιούς στον κόσμο. Μετά το θάνατό του, η de Carvalho-Heineken, το μοναδικό του παιδί και μοναδική κληρονόμος του, κληρονόμησε 100 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας – ποσοστό 25% – το οποίο της έδωσε τον έλεγχο της επιχείρησης. Σε λίγες μέρες, η διάδοχος και μητέρα πέντε παιδιών, η οποία τότε ζούσε ως νοικοκυρά στο Λονδίνο, έπρεπε να αποφασίσει αν θα αναλάμβανε τον ρόλο που έπαιζε μέχρι τότε ο πατέρας της.

Η de Carvalho-Heineken κατέληξε σύντομα στο συμπέρασμα ότι, πράγματι, έπρεπε να βρεθεί στη θέση του πατέρα της. Έτσι, ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία για να μελετήσει τις επιχειρηματικές λειτουργίες της Heineken. Στη διαδικασία, έμαθε πώς να είναι πραγματική ιδιοκτήτρια και θεματοφύλακας της οικογενειακής δυναστείας.

Περίπου 15 χρόνια αργότερα, η de Carvalho-Heineken, η οποία δεν έχει καθημερινό διαχειριστικό ρόλο αλλά είναι εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Heineken Holding, ελπίζει τώρα να δώσει στα δικά της παιδιά λίγο περισσότερη ευχέρεια να προετοιμαστούν για το μέλλον.

«Δεν θέλω να διοικώ ​​από τον τάφο», δήλωσε η de Carvalho-Heineken – η οποία παραδοσιακά αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας – στη διεθνή σύνοδο Most Powerful Women του Fortune που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Λονδίνο. «Θέλω να αποχωρήσω πριν από εκείνο το σημείο».

Ο μεγάλος γιος της, Alexander, προσχώρησε στο διοικητικό συμβούλιο της Heineken Holding το 2013. Και η μεγάλη κόρη της, Louisa, και ο μικρότερος γιος της, Charles, έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την οικογενειακή επιχείρηση.

Η de Carvalho-Heineken, μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέει ότι είναι τυχερή που τα τρία παιδιά της θέλουν να εμπλακούν: «Θα μπορούσε κάλλιστα να μην θέλει και κανένας να ασχοληθεί».

Το σχέδιο διαδοχής της οικογένειας, λέει η ίδια, θα αποφασιστεί μέσα στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια. Ωστόσο, υπονόησε ότι η οικογένεια θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο ιδιοκτησιακό και όχι διοικητικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Jean-Francois van Boxmeer, ανανέωσε τη σύμβασή του για άλλα τέσσερα χρόνια το 2016, έτος κατά το οποίο η Heineken ανέφερε αύξηση των κερδών και των εσόδων, καθώς οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 5% σε σχέση με το 2015.

Ο πατέρας της de Carvalho-Heineken υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος πριν αποχωρήσει το 1989, αλλά η ίδια δεν θα ήθελε κάποιο απ’ τα παιδιά της να αναλάβει μια τέτοια θέση.

«Η εποχή του πατέρα μου ήταν διαφορετική», είπε. «Ήταν μια μικρή εταιρεία με πραγματικό διαθέσιμο χώρο για έναν επιχειρηματία. Τώρα είναι τόσο μεγάλη και τόσο ρυθμιζόμενη που νομίζω ότι είναι καλύτερα να είμαστε στο περιθώριο, βοηθώντας την εταιρεία να αναπτυχθεί με διαφορετικό τρόπο».

Η επιλογή του επόμενου ατόμου που θα πάρει τη σκυτάλη είναι μια ευθύνη που βαραίνει τη de Carvalho-Heineken, καθώς εξετάζει το πώς θα προστατεύσει καλύτερα τα επιτεύγματα της εταιρείας και την κληρονομιά της οικογένειάς της.

Πηγή: fortune.com