Η κολοσσιαία απάτη των email που κέρδισε 2 δισ. δολάρια

Η κολοσσιαία απάτη των email που κέρδισε 2 δισ. δολάρια
Data Security

Μόνο μια εταιρεία φέρεται να έχασε πάνω από 90 εκατ. δολάρια.

Προσοχή: Ένα email από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας σας μπορεί να είναι απάτη.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, γνωστή ως «CEO fraud», είχε κέρδη έως και 2 δισ. δολάρια από περισσότερα από 12.000 θύματα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Η απάτη περιλαμβάνει έναν που παριστάνει τον CEO μέσω του εταιρικού του email, o οποίος συμβουλεύει έναν εργαζόμενό του να μεταφέρει τα χρήματά του σε μια τράπεζα εκτός της χώρας. Μάλιστα, το FBI αναφέρει ότι αυτή η απάτη εξαπλώνεται με τεράστιους ρυθμούς.

Από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2015 υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν κλαπεί 1,2 δισ. δολάρια, ενώ μόνο τους τελευταίους έξι μήνες οι εγκληματίες κέρδισαν περίπου 800 εκατ. δολάρια.

Ο μέσος όρος απωλειών για κάθε θύμα είναι τα 120.000 δολάρια, ενώ μια μόνο εταιρεία έχασε 90 εκατ. δολάρια.

Τον Αύγουστο έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Ubiquiti Networks έχασε 46,7 εκατ. δολάρια όταν ένας άγνωστος πήρε χρήματα παριστάνοντας τον εργαζόμενό της. Μέχρι στιγμής η εταιρεία κατάφερε να πάρει πίσω 8,7 εκατ. δολάρια.

Το FBI δεν έχει εντοπίσει ακόμη τα ίχνη των ενόχων, ενώ αυτό που συμβουλεύει όλους είναι να είναι πολύ προσεκτικοί όταν λαμβάνουν εταιρικά email, ακόμη κι αν αυτά φαίνεται να προέρχονται από τον CEO τους.