Η Κομισιόν ενέκρινε την κατάργηση βίζας για τους Τούρκους

Η Κομισιόν ενέκρινε την κατάργηση βίζας για τους Τούρκους
epa03993066 Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan speaks during a long-awaited visa deal signing ceremony in Ankara, Turkey, 16 December 2013. According to the agreement, Turkey has agreed to accept migrants who illegally enter EU territory from Turkey, while Turkish citizens can enter Europe without a visa in three years time. EPA/VOLKAN FURUNCU/ANADOLU AGENCY TURKEY OUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έως τον Ιούνιο.

Το «πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την Άγκυρα να εκπληρώσει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τόνισε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο» στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων (72 συνολικά), ωστόσο η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει πέντε σημαντικά προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Τα κριτήρια αυτά αφορούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την επιχειρησιακή συμφωνία με τη Europol, καθώς και τη συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, η Τουρκία καλείται να προχωρήσει στην έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο.

Πρόεδροι κομμάτων ευρωβουλής: Μόνο αν εκπληρωθούν τα κριτήρια θα καταργηθεί η βίζα

Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια προτού το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες (βίζα), αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρόεδρο, Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησαν το πακέτο των προτάσεων που κατέθεσε η Επιτροπή το οποίο χαρακτήρισαν «ισορροπημένο» και «ολοκληρωμένο».

Ωστόσο, παρότι αναγνωρίζονται οι «σημαντικές προσπάθειες» που έχει καταβάλει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, η Επιτροπή ενημέρωσε πως δεν έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας. Μέχρι να γίνει αυτό και να υποβάλει η Επιτροπή στο κοινοβούλιο σχετική «γραπτή εγγύηση», η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά «καμιά» παραπομπή σε επιτροπή (του Ευρωκοινοβουλίου) δεν μπορεί να λάβει χώρα», αναφέρει η ανακοίνωση.