Η Κομισιόν ρίχνει 20 εκατ. ευρώ για μια νέα μεγάλη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης – Συμμετοχή και της Ελλάδας

Η Κομισιόν ρίχνει 20 εκατ. ευρώ για μια νέα μεγάλη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης – Συμμετοχή και της Ελλάδας
epa06197904 A performer wearing a robotic costume dances next to digital lightings illumination during the 21st World Congress on Information Technology (WCIT) in Taipei, Taiwan, 11 September 2017. According to news reports on 07 September 2017, Taiwan Minister of Science and Technology Chen Liang-gee said that Taiwan government has laid out a 16 billion New Taiwan Dollar (some 527 million US dollars) development plan to beef up the domestic artificial intelligence (AI) industry. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το έργο φιλοδοξεί να φέρει κοντά ερευνητικά ιδρύματα, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε 21 χώρες.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το νέο έργο AI4EU, το οποίο ξεκινά επίσημα με την εναρκτήρια συνάντηση μεταξύ των εταίρων του την Πέμπτη, θα προωθήσει μία μεγάλη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.

Το έργο, με επικεφαλής τη γαλλική εταιρεία Thales, θα λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία και η πλατφόρμα θα συσταθεί εντός του 2019.

Το AI4EU φέρνει σε επαφή 79 ερευνητικά ιδρύματα, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε 21 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα με ποσοστό συμμετοχής 6%), με στόχο τη δημιουργία ενός εστιακού σημείου για τους διάφορους πόρους της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αποθετήρια δεδομένων, υπολογιστική ισχύ, εργαλεία και αλγόριθμους. Η πλατφόρμα θα προσφέρει υπηρεσίες και θα παρέχει υποστήριξη σε δυνητικούς χρήστες, βοηθώντας τους να δοκιμάζουν και να ενσωματώνουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους.

Η AI4EU, ως ανοικτή και συνεργατική πλατφόρμα, θα προσφέρει επίσης κύκλους μαθημάτων για την αναβάθμιση των τεχνολογικών δεξιοτήτων. Όπως ανέφεραν οι επίτροποι Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, Άντρους Άνσιπ και Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, «το έργο AI4EU θα συμβάλει στη μεταφορά της τεχνητής νοημοσύνης σε μικρές επιχειρήσεις, σε μη τεχνολογικές εταιρείες και σε δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνει τις επενδύσεις της στην έρευνα και καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη σε 1,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Οι συνολικές σχετικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ΕΕ θα πρέπει να ανέλθουν σε τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020.