Η Κομισιόν «στριμώχνει» ξανά την Apple

Η Κομισιόν «στριμώχνει» ξανά την Apple

Αυτή τη φορά για την εξαγορά της Shazam.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκίνησε μια «διεξοδική έρευνα» σχετικά με την εξαγορά της Shazam από την Apple για να καθορίσει εάν η κίνηση αυτή θα επηρεάσει δυσμενώς τους λάτρεις της μουσικής και εκείνους που θα προτιμούσαν να έχουν περισσότερες επιλογές για τη συνεχή ροή μουσικής.

Η απόφαση αυτή σημαίνει επίσης ότι η Apple θα χρειαστεί να περιμένει περισσότερο για να λάβει μια απάντηση σχετικά με το εάν θα της επιτραπεί να αποκτήσει τη Shazam: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει λάβει την απόφασή της μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

«Η έρευνά μας στοχεύει στο να διασφαλίσουμε ότι οι λάτρεις της μουσικής θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ελκυστικές προσφορές συνεχούς ροής μουσικής και δεν θα έχουν λιγότερες επιλογές ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης συγχώνευσης», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Margrethe Vestager.

Η Apple ανακοίνωσε τα σχέδιά της για εξαγορά της Shazam τον Δεκέμβριο, σε μια συμφωνία που αποτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια. Η Shazam, η οποία «ακούει» ένα μουσικό κομμάτι που αναπαράγεται σε ένα περιβάλλον και το εντοπίζει για τους χρήστες, θα ενσωματωθεί πιθανότατα στην υπηρεσία συνεχούς ροής μουσικής Apple Music. Η Shazam συνεργάζεται επίσης με τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις και θα μπορούσε να έχει διάφορες άλλες λειτουργίες μέσα στην ευρύτερη γκάμα υπηρεσιών της Apple.

Η εξαγορά της Shazam από την Apple είναι μάλλον μικρής κλίμακας με τα δεδομένα του κλάδου της τεχνολογίας, γεγονός που καθιστά την έρευνα της ΕΕ κάπως απρόσμενη. Η συμφωνία είναι αρκετά μικρή ώστε να μην απαιτείται αυτόματη έναρξη έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο να εξετάσει τη συμφωνία για να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζει τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Εκτός από την ανακοίνωση της «διεξοδικής έρευνάς» της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια «προκαταρκτική» αξιολόγηση της εξαγοράς αποκάλυψε «αρκετά ζητήματα» που απαιτούν βαθύτερη εξέταση.

«Σε αυτό το στάδιο, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της ότι μετά την εξαγορά της Shazam, η Apple θα αποκτήσει πρόσβαση σε εμπορικώς ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με τους πελάτες των ανταγωνιστών της», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Και προσέθεσε ότι τα δεδομένα «θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Apple να στοχεύσει άμεσα τους πελάτες των ανταγωνιστών της και να τους ενθαρρύνει να μεταπηδήσουν στην Apple Music».

«Ως αποτέλεσμα», συνέχισε ο ρυθμιστικός φορέας, «οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες συνεχούς ροής μουσικής θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα».