Οι «κρυφοί» διάλογοι Μοσκοβισί – Τσακαλώτου

Οι «κρυφοί» διάλογοι Μοσκοβισί – Τσακαλώτου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ Π. ΜΕ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ Ε.

Το αυστηρό μήνυμα του Επιτρόπου της Ε.Ε., οι αιχμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ο ρόλος των ΗΠΑ.

«Μην ζητάτε αλλαγές πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι σε αυτά που υπογράψατε». Αυτό ήταν το αυστηρό μήνυμα του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πληροφορίες της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πιέζουν για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης για τα 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και στη συνέχεια για την έναρξη και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο έως τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν, οι ρυθμοί στους οποίους κινείται η κυβέρνηση δεν είναι οι επιθυμητοί και πολλοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ήδη ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί να αλλάξει τη φύση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι δανειστές απαντούν στις κατηγορίες του υπουργού Οικονομικών ότι «θέλουν να έχουν τη μικροδιαχείριση του προγράμματος», ενώ παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δεν έχει την ιδιοκτησία του», σε δηκτικό ύφος.

«Εάν η κυβέρνηση είχε την ιδιοκτησία του προγράμματος, δεν θα χρειαζόταν οι δανειστές να κάνουν τη μικροδιαχείριση», τονίζουν πηγές προσκείμενες στους θεσμούς. Μάλιστα, η συγκεκριμένη «αιχμή», του Ευκλείδη Τσακαλώτου, φαίνεται πως έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους δανειστές, όπως φάνηκε και από τις επίσημες δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ζήτησε «να μπει τέρμα στη μικροδιαχείριση, αλλά και στη διαχείριση κρίσεων» αποτυπώνοντας ακριβώς το κλίμα της διένεξης.

Αξιολόγηση τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος ζήτησε μεν από τους Ευρωπαίους να πάρουν τώρα τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και από την κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις. Στο μήνυμα του Τζακ Λιου για στήριξη στο θέμα του χρέους και στις εκτιμήσεις για παρέμβαση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, ώστε να συμμετάσχει και με νέο δάνειο στο πρόγραμμα, πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων απαντούν πως «όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει αλλάξει και ο Λιου δεν θα είναι πια υπουργός Οικονομικών», δίνοντας έτσι και το στίγμα για τον χρόνο στον οποίο εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ότι αυτός δεν θα είναι νωρίτερα από τον Ιανουάριο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θεωρούν δεδομένη την καθυστέρηση των συζητήσεων, τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο, μέχρι να υπάρξει κοινός τόπος τόσο για όλα τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, αλλά και της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς επίσης και για το τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να αποφασίσει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του.

Κοινή γραμμή ΕΕ – ΔΝΤ για εργασιακά
Οι δανειστές φαίνεται πως θα παραμείνουν στη «σκληρή γραμμή» για τα εργασιακά, το μεγάλο «αγκάθι» της δεύτερης αξιολόγησης και στις συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα δεχθούν καμία απόπειρα αντιστροφής ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

«Κομισιόν και ΔΝΤ δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για αύξηση του κατώτατου μισθού», υποστηρίζουν πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο και συμπληρώνουν πως «έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως δεν θα δεχθούν να συμπεριληφθεί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ο κατώτατος μισθός, καθώς θεωρούν ότι αυτό υπήρξε η κύρια αιτία των μεγάλων αυξήσεων, που δόθηκαν στα προ Μνημονιακά χρόνια».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «είναι κοινή η γραμμή των Ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ και στο θέμα της απελευθέρωσης του ορίου των ομαδικών απολύσεων», δηλαδή συμφωνούν στον διπλασιασμό του ποσοστού των απολύσεων που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση από το 5% στο 10% κάθε μήνα. Και οι δύο πλευρές (Ευρωπαίοι- ΔΝΤ), μάλιστα, ζητούν να μην υπάρχει έγκριση από τον υπουργό Εργασίας στο όριο των ομαδικών απολύσεων, που μπορεί να κάνει μία επιχείρηση.

«Θα μπορούσαμε, όμως να συναινέσουμε στο να περιλαμβάνουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις άλλους όρους», υποστηρίζουν κοινοτικές πηγές, φέρνοντας ως παράδειγμα το ωράριο εργασίας.

Ωστόσο, το ΔΝΤ, εξακολουθεί να παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης και την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων, βλέποντας επιχείρηση αποτροπής των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ενώ περιμένουν περαιτέρω εξειδίκευση στο όρο «βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές», που χρησιμοποιεί η Κομισιόν, ώστε να δουν εάν οι αλλαγές τους ικανοποιούν. Πάντως, το Ταμείο βλέπει ότι «η Κομισιόν είναι πιο πρόθυμη να συβιβαστεί, παρά το γεγονός ότι έχει και η ίδια τα εργασιακά ψηλά στην ατζέντα της».

Το μήνυμα του Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο, θεωρείται πως δεν δίνει και πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης, αφού όπως είπε «το ζητούμενο δεν είναι να περικοπούν δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Πηγή: Επένδυση