Γιατί η Κρήτη μπορεί να «κρίνει» το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα

Γιατί η Κρήτη μπορεί να «κρίνει» το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα

Με άρθρο του το Dow Jones Newswires εξηγεί πως το ελληνικό νησί θα καθορίσει τον νικητή των εκλογών.

Τη στιγμή που τα «πολιτικά πηγαδάκια» θεωρούν πως οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των οποίων φτάνει έως και το 10% των ψηφοφόρων, είναι εκείνοι που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, ένα δημοσίευμα στο Dow Jones Newswires έρχεται να το αναιρέσει.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει την «στρατηγική» των κομμάτων, η οποία διαφέρει απ’ τις προηγούμενες χρονιές κι αυτό γιατί αντί να εστιάσουν στο να κερδίσουν ψήφους στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έχουν στραφεί προς… την Κρήτη.

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας, με πληθυσμό 620.000 άτομα θα δώσει τις 16 από τις 300 έδρες της ελληνικής Βουλής και όλα δείχνουν πως αυτή είναι ο «βασικός παίχτης».

Οι έδρες τις Κρήτης, σε μεγάλο βαθμό είναι «ανοιχτές», σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, και αν οι ψηφοφόροι που στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλάξουν «στρατόπεδο», θα έδινε προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Dow Jones επισημαίνει ότι καθώς ο εκλογικός νόμος το επιτρέπει, πολλοί ηγέτες κομμάτων- συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα, κατεβαίνουν υποψήφιοι στην Κρήτη, σηματοδοτώντας τη σημασία να κερδίσουν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους πρώην και νυν υποστηρικτές του αφού αρκετοί έχουν συνταχθεί με την Λαϊκή Ενότητα, το ίδιο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οι επικεφαλής άλλων δύο κομμάτων, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, ομοίως θα είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες της Κρήτης.

«Το νησί του οποίου η τουριστική οικονομία χτυπήθηκε σκληρά από την λιτότητα, υπήρξε και στο παρελθόν το εφαλτήριο για την κατάληψη της εξουσίας. Στις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκπορθήσει το “κάστρο” που κρατούσε το ΠΑΣΟΚ από ετών στο νησί. Τότε είχε εκληφθεί ως το κοσμικό σημείο στην προσπάθεια του Α. Τσίπρα να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη», καταλήγει το άρθρο.