Η Κρητικιά που έστειλε την Αυστραλία «αδιάβαστη» με μαθήματα από «χρυσό»

Η Κρητικιά που έστειλε την Αυστραλία «αδιάβαστη» με μαθήματα από «χρυσό»

Όσα δεν έμαθες ποτέ, μπορείς τώρα να τα τολμήσεις - από ξένες γλώσσες, μέχρι κρεατοτεχνική. Και η Ελληνίδα Ντέμη Μαρκογιαννάκη σού δείχνει το δρόμο.

Της Μίκας Κοντορούση

Πόσες φορές στην καθημερινότητά σου εκνευρίζεσαι που αδυνατείς να αλλάξεις μία λάμπα; Ή που δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις να αλλάξεις ένα λάστιχο αυτοκινήτου; Πώς θα σου φαινόταν, αν μπορούσες να κάνεις μαθήματα για το πώς να κόβεις σωστά κρέας, να παράγεις μέλι, να φτιάχνεις παιδικά σκιάχτρα ή πλεξίδες στα μαλλιά σου; Δεν θα ήταν η ζωή μας πιο απλή, αν κάποιος μπορούσε να μας υποδείξει ποια η καλύτερη σχολή ιστιοπλοΐας, χωρίς να ξοδέψουμε χρόνο και κόπο σε σερφάρισμα στο ίντερνετ;

Σε κάθε ρητορικό ερώτημα, η απάντηση είναι μία και ακούει στο όνομα weteachme.com. Έχει έδρα (προς το παρόν) τη Μελβούρνη, «σκόραρε στα δίχτυα» μιας από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις σε startups (ύψους 2 εκατ. δολαρίων) προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο (κάντε λίγη υπομονή, προσεχώς ίσως και στην Ελλάδα), προσφέρει 20.000 μαθήματα ημερησίως, κάνει τη ζωή όλων πιο εύκολη και το σημαντικότερο; Έχει «άρωμα ελληνικό», αφού στην ομάδα των δέκα ατόμων που μεταλαμπαδεύουν online γνώσεις, κρύβεται και μία Ελληνίδα.

 

Την Δήμητρα ΜαρκογιαννάκηΝτέμη όπως την αποκαλούν οι φίλοι της) ενδέχεται να τη θυμάστε από τη φωτογραφία που έγινε viral, όταν οι τίτλοι με «την Ελληνίδα που διαπρέπει στο εξωτερικό» ή «Την ομογενή που βγάζει εκατομμύρια» έγιναν εθνική δημοσιογραφική παντιέρα εν μέσω κρίσης. Η ίδια όμως αποκαλύπτει ότι βαρέθηκε να την συνδέουν με αυτό το ενσταντανέ, αφού έγινε πριν από περίπου δύο χρόνια για τις ανάγκες ενός δημοσιεύματος σε περιοδικό και μάλιστα, χωρίς εκείνη να συμφωνεί ιδιαίτερα.

 

Εμείς γνωρίσαμε την Ντέμη με το πραγματικό της πρόσωπο. Σαν Community, Sales and Communications Manager ή ως Customer’s Developer (ο κατάλογος με τις αρμοδιότητές της είναι μακροσκελής) μιας από τις πιο επιτυχημένες online πλατφόρμες παροχής μαθημάτων και γραφικών υπηρεσιών σε εκατοντάδες εταιρίες στην μακρινή Αυστραλία. Την πετύχαμε στο γραφείο της και μέσω της διαδικτυακής μας σύνδεσης μιλήσαμε για όλους και για όλα που αφορούν στην online «συνήθεια» που κατάφερε η ίδια και η ομάδα της να μετατρέψει σε «μανία», ενώ δεν άργησε να «παγιδεύσει» και εμάς στο να αφιερώσουμε το παρόν κείμενο στην «Ελληνίδα που κατάφερε να φτιάξει μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες στην Αυστραλία μέσα σε ένα χρόνο».

Αν και κουρασμένη (έχουν μόλις λάβει νέο επενδυτικό κεφάλαιο και εξαντλούνται σε meetings), αλλά και κρυωμένη (στη Μελβούρνη έχουν Χειμώνα και η ίδια είναι ντυμένη πολύ ζεστα), δεν αρνείται να μιλήσει για παραπάνω από δύο ώρες στο WE του NEWS 247, προκειμένου να λύσει όλες μας τις απορίες και πώς η startup έγινε «must» σε επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες σχολών και ιδιώτες.

 

Η πλατφόρμα που άλλαξε «λάδια» στην Αυστραλία
Το weteachme.com προσγειώθηκε στην αγορά για να καλύψει πολλά κενά. Να ενισχύσει τις υπηρεσίες εταιριών, μέσω αυτοματοποίησης μέιλ, να παράσχει συμβουλές μάρκετινγκ back end, online κρατήσεις για μαθήματα και το βασικότερο, να φέρει πελάτες σε κάθε εταιρία. «Τους βοηθάμε να μεγαλώσουν και αυτοί με τη σειρά τους, βοηθάνε εμάς».

Πώς ξεκίνησε όμως το weteachme.com; Από μια παρέα που γνωρίστηκε τυχαία και αύξησε τα μέλη της, μέσω Startup Weekends. «Έτσι δεν πάει συνήθως; Τυχαία δεν γεννιούνται οι μεγάλες ιδέες;». Και ποιος είχε την ιδέα; Ο Μάρτιν (ή Μάρτης όπως τον αποκαλεί η Ντέμη που διακατέχεται από το σύνδρομο «ελληνοποίησης» ονομάτων). «Ήθελε να αλλάξει λάδια στο αυτοκίνητό του και σκέφτηκε: Γιατί να μην πλήρωνα κάποιον να μου δείξει πώς να το κάνω από το να τρέχω συνέχεια σε συνεργεία;».

Η βασική ομάδα ξεκίνησε με τέσσερα μέλη και σήμερα αποτελείται από 15. «Στην αρχή βγάλαμε την εφαρμογή σχεδόν για πλάκα και ενώ την είχαμε παρατήσει για αρκετό καιρό, μετά δεν ξέρω πώς, επανήλθαμε δυναμικά. Παράτησα τη δημοσιογραφία που ήταν η πρώτη μου δουλειά και αφοσιώθηκα στο weteachme.com. Μου άρεσε περισσότερο να δουλεύω με άτομα στην ηλικία μου. Όταν λανσάραμε την εφαρμογή σε 48 ώρες το 2011, δεν είχε καμία σχέση με την σημερινή. Το μοναδικό στοιχείο που παραμένει ίδιο είναι ότι αφορά στην εκπαίδευση. Στη σημερινή του μορφή, λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο».

(Μερικοί από τους πιο στενούς της συνεργάτες)

Και τι ακριβώς μπορεί να δει κανείς στην online πλατφόρμα παροχής μαθημάτων; «Με το που ανοίγεις το σάιτ, βλέπεις τι μαθήματα μπορείς να επιλέξεις. Από make up artist, κηποτεχνία, χορό, κηπουρική, ιστιοπλοΐα, μασάζ, μέχρι εκμάθηση ξένων γλωσσών και από το πώς να φτιάχνεις δικά σου κοσμήματα, μέχρι το πώς να επιδιορθώνεις μηχανική βλάβη σε αυτοκίνητο ή πώς να φτιάξεις σπιτικά μακαρόνια, μελίσσια ή καφέ. Ό, τι μπορείς να φανταστείς. Όταν επιλέγεις το πακέτο μαθημάτων που σε ενδιαφέρει, οδηγείσαι σε μία σελίδα καινούργια που σου εξηγεί πόσο καιρό διαρκούν τα μαθήματά, ποια τα στάδια της εκμάθησης, τι πρέπει να φέρεις μαζί σου, το κόστος, πού θα γίνονται τα μαθήματα, ποιες μέρες και ώρες και πόσες θέσεις παραμένουν ελεύθερες».

Να σημειωθεί ότι η τιμή μαθημάτων δεν αλλάζει, εάν κάνεις κράτηση μέσω του weteachme.com. Δηλαδή, το σάιτ δεν λειτουργεί με τη λογική των εκπτώσεων. «Κάποιες φορές όμως, έχουμε προσφορές για τα μέλη μας και τους ενημερώνουμε με newsletters».

Όσο για το κέρδος, το weteachme.com κρατά μηνιαίες προμήθειες από τους διδάσκοντες που κυμαίνονται από 99 (68.57 ευρώ) έως 500 δολάρια (346.29 ευρώ), ενώ δεν παίζει ρόλο ο αριθμός των συμμετοχών. «Αυτό που κοιτάμε εμείς είναι το μέγεθος της εταιρίας. Όταν η εταιρία είναι μικρή και δεν βγάζει πολλά χρήματα, παίρνουμε τη βασική προμήθεια. Όσο αναπτύσσεται η εταιρία, κρατάμε κι εμείς μεγαλύτερη προμήθεια. Για παράδειγμα, αν βγάζουν 2.000 δολάρια (1.385.18 ευρώ) το μήνα, κρατάμε 99 δολάρια προμήθεια. Αν όμως με τα εργαλεία που τους παρέχουμε και τον αριθμό των πελατών που τους στέλνουμε, αυξήσουν την παραγωγή τους, τότε δεσμεύουμε κι εμείς μεγαλύτερα ποσά».

Η εταιρία ξεκίνησε φυσικά, από το μηδέν και αυτή τη στιγμή προσφέρει 20.000 μαθήματα σε χιλιάδες «μαθητές» στη Μελβούρνη. «Στόχος είναι να φτάσουμε τα 50.000 μαθήματα και να καλύψουμε όλη την Αυστραλία. Ένας δεύτερος στόχος είναι να επεκταθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο (με πρώτη στάση την Ασία) και ουσιαστικά, να γνωρίζει ο κόσμος ότι η πλατφόρμα μας συγκεντρώνει τους καλύτερους στο είδος τους, βάσει τιμών και κριτικής πελατών».

Κριτήρια για την είσοδο ενός πελάτη στο σύστημα ή κριτήρια για την «έξοδο» από αυτή, δεν υπάρχουν. «Μιλάμε σε όλους προσωπικά. Τους ξέρουμε. Τόσο πολύ, που ιδίως στους πρώτους πελάτες, ξέρω τα παιδιά τους, τα σκυλιά τους, όλα. Δεν έχει αποδειχτεί ποτέ κανείς απατεώνας».

Η ίδια εξηγεί ότι στην νεοσύστατη εταιρία έχει αναλάβει το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και το λεγόμενο customer’s success (πώς θα φτάσει την επιχείρησή του ο πελάτης ψηλά). «Το πιο βασικό είναι όμως το customer’s development, μία αποτίμηση δηλαδή της υπηρεσίας που παρέχουμε. Από σχόλια και κριτική, βελτιωνόμαστε καθημερινά και ουσιαστικά στους πελάτες οφείλεται η τελική σημερινή μορφή του προϊόντος. Για παράδειγμα, πρόσφατα δώσαμε τη δυνατότητα σε χρήστες να έχουν shopping card, ώστε να μπορούν να αγοράσουν ταυτόχρονα πολλά μαθήματα και όχι ένα».

(Η ομάδα επί τω έργω)

Όταν έκλαψε η Δήμητρα: Πώς τα δάκρυα, μετατράπηκαν σε γέλια
Κάθε αρχή και δύσκολη. Η Δήμητρα θυμάται τις πρώτες μέρες που ανέλαβε σοβαρά το κομμάτι των πωλήσεων. «Δράμα. Ουσιαστικά ζητούσα από ανθρώπους που δεν με ήξεραν, να με εμπιστευτούν και κυρίως να μου δώσουν προκαταβολικά τα χρήματά τους. Μου πήρε πολύ καιρό, για να καταφέρω τον πρώτο πελάτη. Σκέψου να είχες εσύ μία σχολή δημοσιογραφίας και να ερχόμουν  να σου πω το εξής: Δεν με ξέρεις, αλλά έχω μία εταιρία που ξεκίνησε τώρα. Τι κάνω ακριβώς; Θα σου δώσω ένα σύστημα που θα σε γλιτώνει από εργατοώρες και γραφειοκρατία, θα αυτοματοποιεί την καθημερινότητά σου, από μέιλ μέχρι online κράτηση μαθημάτων, ενώ στο μέλλον θα σε βοηθήσω να βρεις πελάτες να διδάξεις βασικές αρχές δημοσιογραφίας. Θα κρατάω μάλιστα εγώ τα χρήματα από τους πελάτες σου και εσύ μετά, θα πληρώνεσαι από τον δικό μου τραπεζικό λογαριασμό. Δέχεσαι; Η απάντηση φυσικά, ήταν πάντα αρνητική».

Οπότε και για τους παραπάνω λόγους, η Ντέμη δεν μπορεί σχεδόν με τίποτα να ξεχάσει τον πρώτο της πελάτη. «Λέγεται eccentral και κάνει μαθήματα για στολισμό cupcakes!». Οι ίδιοι είχαν ένα μαγαζί και τώρα έχουν πέντε.

Μέχρι να φτάσει το weteachme.com στην κορυφή, «κλάψαμε πολλές φορές. Περισσότερο όμως από όλους, εγώ. Ήθελα να αποδείξω ότι αυτό που κάνουμε, έχει αξία. Δεν έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και έπρεπε να διαβάσω πάρα πολύ για να καταφέρω να κάνω τις πρώτες μου πωλήσεις, αλλά και για να πείσω τους πρώτες μου πελάτες να φέρουν και άλλους φίλους τους εδώ».

Όσον αφορά το σημερινό κέρδος της εταιρίας και τα μεγέθη του τζίρου της «τσέπης της», η ίδια ξεκαθαρίζει: «Αυτή τη στιγμή έχω χρήματα για να ζήσω. Στην αρχή, όχι. Αλλά αν δούλευα σε μία εταιρία full time, θα έβγαζα σίγουρα περισσότερα. Εμείς προς το παρόν, επανεπενδύουμε ποσά στην ανάπτυξη της εταιρίας. Αν γίνω πλούσια θα στο πω. Ή μάλλον θα το καταλάβεις, γιατί θα έρθω στην Ελλάδα με ελικόπτερο».

Τα πιο περίεργα μαθήματα και η τέχνη του «φτιάξτο μόνος σου»
Ένα από τα πιο αστεία μαθήματα που έχουν καταχωρηθεί ποτέ στο weteachme.com είναι η κρεατοτεχνία, σύμφωνα με την ίδια. Κοινώς, πώς να κόβεις μπριζόλες ή ένα γουρούνι. «Τρεις εταιρίες στο σύστημα το προσφέρουν αυτό. Το μάθημα διαρκεί μία ημέρα και κοστίζει 390 δολάρια. Αλλά γίνεσαι expert μετά. Από το πώς να χρησιμοποιείς το χασαπομάχαιρο, μέχρι το ποια είναι τα σημεία του αρνιού που αξίζει τον κόπο να φας. Και φυσικά παίρνεις σπίτι σου μετά το αρνί, αξίας 250 δολαρίων!».

Ένα άλλο περίεργο course είναι το πώς να φτιάχνεις ένα σκιάχτρο για παιδάκια. «Υπάρχουν όμως και τα σοβάρα μαθήματα. Όπως συμβουλευτική για αλλαγή καριέρας. Εμένα μου αρέσει το σκίτσο ή τα μαθήματα τυπογραφίας. Πρόσφατα μάλιστα, συμμετείχα σε μαθήματα για το πώς να φτιάχνεις πλεξίδες στα μαλλιά σου. Έκανε 25 δολάρια και διήρκησε 2 ώρες. Η Αυστραλία έχει τρέλα με το Game of Thrones και όλες έχουν μανία με τις πλεξίδες», καταλήγει με γέλια, ενώ συμπληρώνει: «Κάποιες φορές πρέπει αναγκαστικά να συμμετάσχουμε σε μαθήματα, προκειμένου μετά να γράφουμε σχετικά editorials».

Λίγα λόγια για την Ελληνίδα που έκανε το μάθημα – παιχνίδι
Η Δήμητρα Μαρκογιαννάκη κατάγεται από Κρήτη και Καλάβρυτα και είναι 30 χρονών. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην απόφαση να φύγει για Αυστραλία συνετέλεσαν δύο παράγοντες. Οι συγγενείς στη Μελβούρνη και το οικονομικό. «Τότε το ευρώ ήταν ακόμα πιο ισχυρό από σήμερα, σε σχέση με το δολάριο. Οπότε το να έκανα δύο χρόνια σπουδές στην Αυστραλία ισοδυναμούσε με ένα χρόνο σπουδές στις ΗΠΑ. Έκανα αιτήσεις παντού. Αλλά με πήραν στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, που είναι στα 15 καλύτερα στον κόσμο στον κλάδο των Global Media Communications».

Από τα 19 της δούλευε σε φροντιστήριο και έκανε μαθήματα σε τμήματα ανηλίκων, οπότε όπως η ίδια επισημαίνει: «Μαζί με την οικονομική βοήθεια των γονιών μου και με όσα έβαζα στην άκρη, αποπλήρωσα τα ιδιαίτερα τσουχτερά δίδακτρα. Είχα και την ηθική τους στήριξη όμως, που είναι ακόμα πιο σημαντικό. Ξέρεις ότι όταν φεύγεις για τόσο μακρινές χώρες, η επιστροφή στο σπίτι δεν είναι εύκολη. Κάθε φορά που αποχαιρετούσα τον παππού μου, δεν ήξερα εάν θα τον ξαναδώ. Δεν είναι και εύκολο να πετάγεσαι στην Αθήνα Σαββατοκύριακα. Είναι πολλά τα έξοδα. Ψυχολογικά σε παίρνει από κάτω. Δεν είσαι πια μέλος της οικογένειας, όπως ήσουν παλιά. Νιώθεις μόνος σου, η αλήθεια είναι».

Τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στην Μελβούρνη τα έκανε σε εταιρία δημοσίων σχέσεων και έπειτα, στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος», ως δημοσιογράφος. Έμεινε εκεί ενάμιση χρόνο. Αλλά την κέρδισε το weteachme.com. Ιδού και ένα δείγμα της τότε δουλειάς της: Eat Greek, live longer

Επιστροφή στην Ελλάδα; «Και βέβαια. Κάθε φορά που γυρνάω, καταλαβαίνω ότι εκεί ανήκω». Όσο για το τι δουλειά θα έκανε εδώ, η απάντηση είναι προφανής: «Δεν ξέρω. Αλλά ξέρω ότι όποια δουλειά κι αν κάνω, την κάνω με αγάπη».

Στην ερώτηση, εάν αξίζει τον κόπο εμείς να μετοικίσουμε στην Αυστραλία, η ίδια απαντά με γέλια: «Δουλειές έχει, βίζα δεν έχει».

Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, η ίδια μάς εύχεται καλό καλοκαίρι!

Πηγή: News247.gr