Η Λεπέν θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τα σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης

Η Λεπέν θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τα σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης
TOPSHOT - French far-right Front National (FN) party's President, Marine Le Pen, gestures as she delivers a speech on stage during the FN's summer congress in Frejus, southern France, on September 18, 2016. Marine Le Pen's slogan reading "In the name of the [French] people" is seen on the rostrum. / AFP / Franck PENNANT (Photo credit should read FRANCK PENNANT/AFP/Getty Images) Photo: AFP

Στο 20% οι πιθανότητες νίκης της Λεπέν σύμφωνα με τη Citi.

Μια νίκη της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές θα προκαλούσε αναταράξεις στον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας, καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με αναλυτές της Citi.

«Μια προεδρία της Λεπέν με πλειοψηφία του Εθνικού Μετώπου στη Βουλή θα οδηγούσε σε απότομη αύξηση της αβεβαιότητας, θα πυροδοτούσε πιθανό «πάγωμα» των κεφαλαιουχικών δαπανών και των σχεδίων για προσλήψεις», σύμφωνα με την Citi.

Η τράπεζα θεωρεί πως υπάρχουν 20% πιθανότητες η Λεπέν να κερδίσει στις 7 Μαΐου, αν και αυτό δεν είναι το βασικό της σενάριο. Ωστόσο, η πρόβλεψη δεν απέχει πολύ από παρόμοιες προβλέψεις που έκανε για τον Ντόναλντ Τραμπ πριν τις αμερικανικές εκλογές. Πριν τον περασμένο Νοέμβριο η Citi είχε δώσε πιθανότητα 30% για μια νίκη Τραμπ.

Όπως εκτιμά η Citi, η Λεπέν θα μπορούσε να «αναζωπυρώσει μια πλήρη κρίση χρέους λόγω φόβων για διάλυση της ευρωζώνης», που θα οδηγούσε σε «σημαντικά χαμηλότερο» ΑΕΠ για τη Γαλλία και υψηλότερο πληθωρισμό.

«Το να χάσει το ευρώ ένα από τα μεγαλύτερα και ιδρυτικά μέλη του, πιθανότατα θα είχε πιο σοβαρές επιπτώσεις από το Brexit», σημειώνει η τράπεζα.

«Θα υπήρχε πραγματικός κίνδυνος η αναζωπύρωση μιας πλήρους κρίσης χρέους να οδηγήσει τελικά στο τέλος το ευρώ καθώς κάποιες από τις χώρες του πυρήνα πιθανότατα θα αρνούνταν να στηρίξουν την περιφέρεια. Μια πιθανή αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε επίσης σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις», προσθέτει.