Η λύση για το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να έρθει από την… Google

Η λύση για το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να έρθει από την… Google
epa03530556 Lu Ji (R) receives an injection of an influenza virus vaccine called 'afluria', administered by a doctor at a medical clinic in Alexandria, Virginia, USA, 10 January 2013. The United States is experiencing one of the worst flu seasons in a decade, according to reports, which has resulted in a spiked increase of demand for flu vaccines. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Πίσω από ποια εταιρεία βιοτεχνολογίας βρίσκεται ο τεχνολογικό κολοσσός.

 

Η GV, το τμήμα επιχειρηματικών συμμετοχών της Alphabet, μητρικής της Google, είναι μία από τις εταιρείες που υποστηρίζουν τη βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Vaccitech.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη ενός καθολικού αντιγριπικού εμβολίου.

Η Vaccitech έχει συγκεντρώσει 27 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για να χρηματοδοτήσει τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, τη στιγμή που στις Ηνωμένες Πολιτείες μαίνεται μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες γρίπης των τελευταίων ετών.

Για την ακρίβεια, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που οι υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν αρχίσει να φτάνουν στα όριά τους σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον Dan Jernigan, διευθυντή του τμήματος γρίπης στο Εθνικό Κέντρο Αναπνευστικών Παθήσεων των ΗΠΑ, φέτος είναι «η πρώτη χρονιά που είχαμε όλες τις ΗΠΑ με το ίδιο χρώμα πάνω στο γράφημα παρακολούθησης των κρουσμάτων γρίπης, που σημαίνει ότι υπάρχει ευρεία δραστηριότητα του ιού σε όλη την ηπειρωτική χώρα αυτή την περίοδο».

Το στέλεχος H3N2 της γρίπης που κυριαρχεί φέτος είναι ιδιαίτερα επιθετικό, ιδιαίτερα για τους γηραιότερους Αμερικάνους, και πολλά άλλα στελέχη όπως το H1N1 αναμένεται να αναδυθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ένας από τους λόγους που καθιστούν τέτοιες επιδημίες εξαιρετικά επικίνδυνες και δύσκολες να ελεγχθούν είναι η ατέλεια των τωρινών μεθόδων εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Το φετινό εμβόλιο εμφανίζεται να έχει μόλις 30% – 40% αποτελεσματικότητα (αλλά σε κάθε περίπτωση οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ συστήνουν σε όσους πολίτες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο).

Γενικά, η αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων κινείται μεταξύ 40% και 60%. Ένας παράγοντας που πρέπει να προβλέπουν και να λαμβάνουν υπόψη τους οι επιστήμονες είναι ποια στελέχη της γρίπης θα είναι κυρίαρχα κατά τη φάση κορύφωσης της επιδημίας, καθώς πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος για την παραγωγή των εμβολίων.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων δεν είναι πάντα σωστές. Και ο ιός της γρίπης μπορεί πάντα να μεταλλαχθεί.

Ένα καθολικό εμβόλιο γρίπης θα μπορούσε, θεωρητικά τουλάχιστον, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επιτιθέμενο σε εκείνα τα μέρη του ιού που δεν αλλάζουν μέσα στον χρόνο, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη προστασία σε βάθος χρόνου έναντι περισσότερων στελεχών.

Αυτό προσπαθεί να κάνει με τη δική της τεχνολογία η Vaccitech, η οποία ιδρύθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το καθολικό εμβόλιο περνάει στη φάση των δοκιμών και η επιτυχής εξέλιξή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε είσοδο του εμβολίου στην αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 2020, σύμφωνα με τον CEO της Vaccitech, Tom Evans.