Οι Lloyd’s λένε «Goodbye» στο Λονδίνο και ανοίγουν θυγατρική στις Βρυξέλλες

Οι Lloyd’s λένε «Goodbye» στο Λονδίνο και ανοίγουν θυγατρική στις Βρυξέλλες

Στόχος τους είναι να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ηπειρωτική Ευρώπη και να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα που δημιουργεί η έναρξη της διαδικασίας του Brexit.

Οι Lloyd’s του Λονδίνου, η μεγαλύτερη εξειδικευμένη ασφαλιστική αγορά του κόσμου, ανακοίνωσε ότι ανοίγει θυγατρική με έδρα τις Βρυξέλλες ώστε να διατηρήσει την πρόσβαση στην ηπειρωτική Ευρώπη και να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που δημιουργεί η έναρξη της διαδικασίας του Brexit.

«Υπό το φως της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μία θυγατρική να ανοίξει στις Βρυξέλλες με στόχο να καταστεί λειτουργική την 1η Ιανουαρίου 2019», εξηγεί ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε μία ημέρα μετά την εκκίνηση της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

«Οι Βρυξέλλες πληρούν τα σημαντικά κριτήρια της παροχής ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου σε μία κεντρική περιοχή της Ευρώπης και θα δώσουν την δυνατότητα στους Lloyd’s να συνεχίσουν να προσφέρουν εξειδικευμένες ασφαλιστικές υπηρεσίες στους πελάτες μας», αναφέρει η επικεφαλής Ινγκα Μπιλ στην ανακοίνωση.

Οι Lloyd’s ήταν ο πρώτος όμιλος προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ανέδειξε την ανάγκη λειτουργίας θυγατρικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη περίπτωση που η Βρετανία δεν θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι Βρυξέλλες ευελπιστούν σε νέες αφίξεις

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλες ελπίζουν να προσελκύσουν κι άλλους χρηματοοικονομικούς παίκτες αφού έπεισαν την Lloyd’s of London, τη μεγαλύτερη παγκόσμιως εξειδικευμένη ασφαλιστική αγορά, να καταστήσει την πόλη ευρωπαϊκό της κόμβο στη μετά-Brexit εποχή.

Ενώ η επιλογή της Lloyd’s εξέπληξε κάποιους, οι χαμηλότερες τιμές ενοικίων και η εγγύτητα στη Βρετανία μπορεί να βοηθήσουν κι άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρίες να επιλέξουν την πολύγλωσση έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του Δουβλίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και του Λουξεμβούργου.

«Από τις επαφές μας με εταιρίες συμβούλων μάθαμε ότι πολλές εταιρίες ενδιαφέρονται για το Βέλγιο», δήλωσε εκπρόσωπος της βελγικής ομοσπονδίας του χρηματοοικονομικού κλάδου Febelfin, χωρίς να προσδιορίζει ποιες εταιρίες ή κλάδοι εξέφρασαν ενδιαφέρον.

Οι Βρυξέλλες υπέστησαν πλήγμα ως τραπεζικό κέντρο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όπου οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της χρειάστηκαν κρατική διάσωση, εκ των οποίων μόνο μία ανέκαμψε πραγματικά και η απασχόληση στον βελγικό χρηματοπιστωτικό κλάδο βαίνει σταθερά μειούμενη, καθώς συρρικνώθηκε περίπου κατά 20% από το 2007.

Το Βέλγιο φιλοξενεί σήμερα τα κεντρικά γραφεία του παγκόσμιου συστήματος συναλλαγών Swift και του οίκου εκκαθάρισης Euroclear, ενώ περίπου 82 τράπεζες έχουν γραφεία στη χώρα.

Το γεγονός ότι η πόλη φιλοξενεί ευρωπαϊκούς θεσμούς επίσης επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων υψηλότερου επιπέδου.

Διαβάστε επίσης: Bank – Exit: Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες εγκαταλείπουν το Λονδίνο