Η «μάχη» για την επόμενη μέρα της σχέσης Εκκλησίας – Κράτους, ξεκίνησε

Η «μάχη» για την επόμενη μέρα της σχέσης Εκκλησίας – Κράτους, ξεκίνησε
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò ìå ôïí Áñ÷éåðßóêïðï Áèçíþí Éåñþíõìï áðï÷ùñïýí áðü ôçí áßèïõóá ìåôÜ ôï ôÝëïò ôùí äçëþóåùí ãéá ôçí óõíÜíôçóç ðïõ åß÷áí, ôçí Ôñßôç 6 Íïåìâñßïõ 2018, óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ. Óôï Êïéíü ÁíáêïéíùèÝí Åêêëçóßáò-Ðïëéôåßáò óôï ïðïßï êáôÝëçîáí ï ðñùèõðïõñãüò êáé ï Áñ÷éåðßóêïðïò Éåñþíõìïò êáé ôï ïðïßï äéÜâáóå ï ê. Ôóßðñáò áíáöÝñåôáé üôé «óôü÷ïò ìáò åßíáé íá èÝóïõìå ôï ðëáßóéï äéåõèÝôçóçò êáé åðßëõóçò éóôïñéêþí åêêñåìïôÞôùí, áëëÜ êáé íá åíéó÷ýóïõìå ôçí áõôïíïìßá ôçò ÅëëáäéêÞò Åêêëçóßáò Ýíáíôé ôïõ Åëëçíéêïý ÊñÜôïõò, áíáãíùñßæïíôáò ôçí ðñïóöïñÜ êáé ôïí éóôïñéêü ôçò ñüëï óôç ãÝííçóç êáé ôç äéáìüñöùóç ôçò ôáõôüôçôÜò ôïõ». ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Μέχρι τέλους δείχνει πως θέλει να πάει το πλάνο της η κυβέρνηση. Ποιοι σημαντικοί εκκλησιαστικοί παράγοντες αντιδρούν ανοιχτά.

 

Μέχρι τέλους δείχνει πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση τη συζήτηση για τον διαχωρισμό των δημοσίων υπαλλήλων από τους ιερούς, και κατ’ επέκταση την ίδια τη σχέση της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Κράτος

Αμέσως μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας την Παρασκευή, η οποία κατέληξε με ένα ανακοινωθέν στο οποίο τονίζεται πως θα συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτεία, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατέστησε σαφές πως το «καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Σε δηλώσεις της το Σάββατο η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στη βάση του κειμένου συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου.

Οι αντιδράσεις των ιεραρχών συνεχίζονται, ωστόσο, ήρθαν αμέσως μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση.

Μεταξύ των αντιδρούντων ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνηση, στην οποία επέρριψε αυταρχισμό και δολιότητα, ενώ άφησε αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Η Εκκλησία, διεμήνυσε, διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού και δεν είναι ενός ανδρός αρχή.  «Ο μόνος ο οποίος υποχρεώνει την Εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι» ανέφερε και διεμήνυσε ότι θα αγωνιστεί έως τέλους, προσφεύγοντας ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, μετά την απόφαση της Ιεραρχίας να συνεχίσει τον διάλογο, αλλά και να μην κάνει δεκτή την αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ χαιρέτισε την πρόθεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να επιμείνει στον ουσιαστικό διάλογο Εκκλησίας- Πολιτείας. «Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας» τόνισε.