Η μάχη Google-Apple για το «έξυπνο» αυτοκίνητο ξεκίνησε

Η μάχη Google-Apple για το «έξυπνο» αυτοκίνητο ξεκίνησε
The Android Auto interface is seen in an Audi S3 at the Google I/O developers conference in San Francisco June 26, 2014. Google Inc said on Wednesday the first cars running Android Auto will hit showrooms later this year, after the Internet search giant signed on 40 auto-industry partners for its car-software development alliance. REUTERS/Elijah Nouvelage (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY TRANSPORT) - RTR3VZ9H

Το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με ενσωματωμένο το Google Android Auto μόλις βγήκε στην αγορά. Η Apple είναι έτοιμη για την αντεπίθεσή της.

Πριν από λίγες ημέρες το νέο Hyundai Sonata έγινε το πρώτο αυτοκίνητο που φέρει το λειτουργικό Android για τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του, μεταξύ των οποίων και με χρήση φωνής. Μέσα στον Ιούνιο θα κυκλοφορήσουν τα νέα Chevrolet Cruze για τα οποία η κατασκευάστρια έχει ανακοινώσει πως θα είναι συμβατά και με το Apple CarPlay και με το Android Auto.

Και οι δύο πλατφόρμες έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να κάνουν το αυτοκίνητο να συνεργάζεται με το κινητό σας. Μάλιστα λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, ενώ και οι δύο έχουν υπογράψει συνεργασία με κοινούς κατασκευαστές (π.χ. Audi, Kia, Ford κ.ά.). Μόλις ο χρήστης συνδέσει το κινητό του στη θύρα USB του οχήματος, οι χάρτες, οι επιλεγμένες εφαρμογές, τα αποθηκευμένα τραγούδια, οι λίστες του Spotify, η πλοήγηση, όλα μπορούν να εμφανιστούν στην κεντρική οθόνη του ταμπλό. Οι εφαρμογές ελέγχονται με φωνητικές εντολές, πλήκτρα πάνω και δίπλα στο τιμόνι και, φυσικά, στην κεντρική οθόνη αφής.

Τα πρώτα στάδια της μάχης άρχισαν ήδη από το 2013 όταν η Apple ανακοίνωσε το iOS in the Car, αυτό που στη συνέχεια ονομάστηκε CarPlay. Τον Ιανουάριο του 2014 η Google -μαζί με τις Audi, GM, Honda, Hyundai και Nvidia- δημιούργησαν το Open Automotive Alliance, μια εταιρική συμμαχία με σκοπό την ενσωμάτωση του Android σε αυτοκίνητα. Μερικούς μήνες μετά παρουσίασε την εκδοχή της.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Apple και Google για το ποιος θα κυριαρχήσει στην αυτοκίνηση είναι σημαντικός επειδή το αποτέλεσμα της μάχης θα κρίνει ποιος θα «μπει» όλο και βαθύτερα στην καθημερινή ζωή των χρηστών, ποιος θα γίνει πιο απαραίτητος, ποιος θα κρατήσει στο οικοσύστημά του τους περισσότερους. Ωστόσο πολλοί κατασκευαστές έχουν ήδη αποφασίσει πως θα προσφέρουν στους πελάτες τους την επιλογή του λειτουργικού που προτιμούν.

Αν κοιτάξει κανείς το ταμπλό ενός αυτοκινήτου θα δει ότι (με την εξαίρεση της Tesla) όλα έχουν παρόμοια φιλοσοφία, μάλλον βαρετή και όχι πάντα λειτουργική. Σε σύγκριση με το interface ενός τηλεφώνου δείχνουν αιώνες πίσω. Το CarPlay και το Android Auto επιτρέπουν στον οδηγό να παρακάμψει τις λειτουργίες του ταμπλό και να «ρυθμίζει» το όχημα στις προτιμήσεις του (να έχει π.χ. άμεσα τη δική του μουσική και χάρτες) λειτουργία εξαιρετικά βολική όσο διαδίδεται το car-sharing.

Σήμερα στον τομέα των ηλεκτρονικών αυτοματισμών και της συνεργασίας με το κινητό κυριαρχεί η εταιρεία Microlink με περίπου 1,1 εκατ. οχήματα να χρησιμοποιούν το software της. Όμως το 2015 η Apple υπολογίζει ότι θα κυκλοφορούν 861.000 αυτοκίνητα με CarPlay, ενώ το Android θα είναι εγκατεστημένο σε άλλα 643.000. Και οι δύο θα περάσουν τη Microlink πολύ σύντομα και θα φτάσουν τα 37 εκατ. αυτοκίνητα η πρώτη και τα 31 εκατ. η δεύτερη μέχρι το 2020.