Η Μαδρίτη αλλάζει τον «χάρτη» των νεοφυών επιχειρήσεων

Η Μαδρίτη αλλάζει τον «χάρτη» των νεοφυών επιχειρήσεων

Οι εποχές όπου μια καριέρα σε κάποια μεγάλη εταιρεία σου εξασφάλιζε ένα σίγουρο μέλλον και μια επαγγελματική ανέλιξη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η κρίση (ανθρωπιστική, πολιτική και οικονομική) που έπληξε την Ευρώπη και παρέσυρε τις οικονομίες είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί τη τελευταία πενταετία. Θέσεις που δε θα επιστρέψουν ποτέ υπό τη παλιά τους μορφή.

Η επιχειρηματικότητα, η οποία υπήρξε η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, δεν έχει καλλιεργηθεί με αποτελεσματικό ή συστηματικό τρόπο στην Ευρώπη. Για να δημιουργηθούν περισσότερες επιχειρήσεις και περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις απαιτείται κάτι περισσότερο από μια αλλαγή στην πολιτική. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε πώς υπάρχουν πολιτικές, διαδικασίες και πείσμα πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί και οι startups μπορούν να αλλάξουν το κλίμα αυτό.

Τα νέα αυτά δεδομένα έχουν κάνει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να μετατρέπονται σε εκκολαπτήρια ιδεών και ομάδων, που θα αλλάξουν τη ζωή όχι μόνο των πολιτών αλλά και όσων ζουν εκτός συνόρων.

Η κόντρα μεταξύ Σίλικον Βάλεϊ, Λονδίνου, Βερολίνου, Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων δε θα σταματήσει ποτέ, σε μια προσπάθεια να δούμε που υπάρχουν οι περισσότερες παροχές. Η σύγκριση, όμως, μεταξύ χωρών της Δύσης και της Ανατολής είναι ανούσια.

Ας μείνουμε στο «ευρωπαϊκό έδαφος».

Το Eu-startups συνέκρινε 50 ευρωπαϊκές πόλεις και τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους του CrunchBase (απ’ την αρχή του 2015 και του AngelList, ώστε να καταλάβουν ποια πόλη είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό hub για startups.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στη κορυφή της λίστας βρέθηκε το Λονδίνο, με το Βερολίνο και το Παρίσι να συμπληρώνουν τη πρώτη τριάδα.

Η Μαδρίτη βρέθηκε στην 6η θέση. Κρατήστε αυτή τη βαθμολογία, γιατί φαίνεται πώς οι Ισπανοί έχουν στρέψει τη προσοχή τους στο οικοσύστημα των startups κάνοντας πλέον στοχευμένες και στρατηγικές κινήσεις.

Δεν είναι μόνο ο στόχος της δημιουργίας ενός αντίστοιχου event με το Web Summit που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Πορτογαλία, οι Ισπανοί ανακοίνωσαν το νέο τους «χαρτί» που θα τους δώσει το προβάδισμα.

Πρόκειται για το Madrid Startup House μια νέα πλατφόρμα για startups που θα κάνει την Ισπανία να θεωρείται πλέον ως μια πολλά υποσχόμενη χώρα σε ότι αφορά της νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στόχος της πλατφόρμας είναι να συγκεντρώσει όλους τους «παίχτες» του οικοσυστήματος της Μαδρίτης και να ενισχύσει περεταίρω τη παρουσία τους και τις προσπάθειες τους στη πόλη. Παρόμοιες πλατφόρμες προβλέπονται να δημιουργηθούν και σε άλλες πόλεις όπως η Βενετία.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι αναζητούν εκπροσώπους των εταιρειών ώστε να «συναρμολογήσουν» όλα τα κομμάτια του «παζλ» της επιχειρηματικότητας της Μαδρίτης, , όπως τους ίδιους του startuppers αλλά και επενδυτές και μέντορες.

Να τονίσουμε ότι η πλατφόρμα λειτούργησε αρχικά με το πρότζεκτ  WELCOME υπό την αιγίδα του European Commission’s Startup Europe initiative.