Η μακάβρια πραγματικότητα των selfies στην Ινδία

Η μακάβρια πραγματικότητα των selfies στην Ινδία
epa05556427 A picture made available on 26 September 2016 shows foreign tourists taking a selfie in front of the Gateway of India, one of the famous tourist spot in Mumbai, India, 25 September 2016. United Nations World Tourism Day celebrations will be observed on 27 September 2016. EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Η χώρα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από άτομα που προσπάθησαν να φωτογραφηθούν σε επικίνδυνα μέρη.

Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το Ταζ Μαχάλ, που θα σταθείτε σε μια απόκρημνη όχθη ή θα βρεθείτε στις ράγες ενός τρένου υψηλής ταχύτητας και νομίζετε ότι είστε στο κατάλληλο σημείο για να τραβήξετε μια σέλφι, καλύτερα να το ξανασκεφθείτε.

Υπό αυτές τις συνθήκες –αλλά και σε άλλες καταστάσεις– βρήκαν τον θάνατο 76 άνθρωποι στην Ινδία τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ προσπαθούσαν να τραβήξουν φωτογραφία τον εαυτό τους. Η Ινδία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους λάτρεις των σέλφι, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ιντραπράς, στο Νέο Δελχί.

Από τον Μάρτιο του 2014 σε όλον τον κόσμο έχουν σκοτωθεί 127 άνθρωποι στο κυνήγι της τέλειας σέλφι — οι περισσότεροι στην Ινδία. “Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο καταστροφικό που το 2015 είχαμε περισσότερους θανάτους από σέλφι παρά από επιθέσεις καρχαριών”, σχολιάζουν οι ερευνητές στο μπλογκ τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κίνητρο είναι η επιθυμία των χρηστών να συγκεντρώσουν τα περισσότερα “Like” και σχόλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπάρχει όμως καμία εξήγηση για το θλιβερό ρεκόρ της Ινδίας στον τομέα του “θανάτου από σέλφι”.

Στη βόρεια Ινδία, τρεις φοιτητές σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να τραβήξουν φωτογραφία τον εαυτό τους μπροστά σε μια υπερταχεία. Ένας άλλος σπουδαστής έχασε τη ζωή του όταν έπεσε σε μια χαράδρα βάθους 18 μέτρων, από την άκρη ενός γκρεμού. Στο Ταζ Μαχάλ, ένας Ιάπωνας τουρίστας τραυματίστηκε θανάσιμα γλιστρώντας στα μαρμάρινα σκαλιά του μαυσωλείου.

Το Πακιστάν βρίσκεται στη δεύτερη θέση των “θανάτων από σέλφι”, με 9 θύματα και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 8 θύματα και η Ρωσία, με 6.