Οι «μαύρες» προβλέψεις της Goldman Sachs για το 2016

Οι «μαύρες» προβλέψεις της Goldman Sachs για το 2016
Photo:

Σκούρα τα πράγματα για τους επενδυτές στις ΗΠΑ.

του Στίβεν Γκάντελ για το fortune.com

Σκούρα τα πράγματα για τους επενδυτές στις ΗΠΑ…

Σε ένα ερευνητικό της σημείωμα που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, οι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι οι μετοχές στις ΗΠΑ θα έχουν απογοητευτική πορεία το ερχόμενο έτος.

Η Goldman προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500 θα παραμείνει στάσιμος, εφόσον στο τέλος του 2016 θα βρεθεί στις 2.100 μονάδες από τις 2.090 μονάδες που βρίσκεται σήμερα. Η απόδοση των μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, προβλέπεται ότι θα είναι μόλις 3% το 2016.

Σύμφωνα με την Goldman, η αγορά θα πληγεί από τα αυξανόμενα επιτόκια, το ισχυροποιούμενο δολάριο, και τη στάσιμη κερδοφορία. Μια βασική πηγή ανησυχίας είναι οι τιμές των μετοχών, οι οποίες σύμφωνα με την Goldman βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Αν δεν θέλετε να στοιχηματίσετε σε μεμονωμένες μετοχές, οι ερευνητές συστήνουν την επένδυση σε εταιρείες που έχουν το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεών τους στις ΗΠΑ, καθώς αυτές δεν θα πληγούν τόσο από το ισχυρό δολάριο.

Μεταξύ των μετοχών που συστήνει η Goldman για το 2016, συγκαταλέγονται και αυτές των Amazon, Chipotle Mexican Grill, Whole Foods και Wells Fargo.

Πάντως, γεγονός παραμένει ότι το σενάριο που προβλέπει η Goldman είναι αρκετά σπάνιο. Η τελευταία φορά που οι μετοχές στις ΗΠΑ είχαν δύο απογοητευτικές χρονιές στη σειρά ήταν το 2001 και το 2002. Και υπήρξαν μόλις πέντε φορές από το 1928 και δώθε που το χρηματιστήριο είχε ρυθμό αύξησης κάτω από 5% σε δύο συνεχόμενες χρονιές.

Οι περισσότερες απ’ αυτές τις περιπτώσεις έλαβαν χώρα σε περιόδους ύφεσης, η οποία δεν προβλέπεται από την Goldman για το 2016.