Η μεγάλη επένδυση που πρέπει να κάνει η Apple αν δεν θέλει να χάσει το «τρένο»

Η μεγάλη επένδυση που πρέπει να κάνει η Apple αν δεν θέλει να χάσει το «τρένο»
epa05606202 Tim Cook, CEO of Apple Inc., introduces the new updated Apple Macbook Pro line, during an event at the Apple Headquarters in Cupertino, California, USA, 27 October 2016. EPA/TONY AVELAR

Μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη τη φετινή χρονιά για τον τεχνολογικό κολοσσό.

 

Η Apple θα πρέπει να αποκτήσει προμηθευτές περιεχομένου το 2019 αλλιώς το τμήμα Υπηρεσιών ίσως κινδυνέψει να μείνει πίσω έναντι του ανταγωνισμού, σύμφωνα με έναν αναλυτή.

Σε σημείωμά του προς τους επενδυτές τη Δευτέρα, ο αναλυτής της Wedbush, Daniel Ives, δήλωσε ότι «το ρολόι έχει χτυπήσει μεσάνυχτα για την Apple» και το τμήμα Υπηρεσιών της. Πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει η Apple να αναπτύξει αρκετά γρήγορα το τμήμα Υπηρεσιών της και να συμβαδίσει με τους ανταγωνιστές της, όπως η Disney, το Netflix και η Amazon, είναι μέσω μιας επιθετικής στρατηγικής απόκτησης περιεχομένου.

«Η οργανική οικοδόμηση περιεχομένου είναι μια αργή και δύσκολη πορεία, η οποία υπογραμμίζει τη σαφή ανάγκη να κάνει η Apple μεγαλύτερες στρατηγικές συγχωνεύσεις & εξαγορές αναφορικά με το περιεχόμενο αυτή τη χρονιά για να δώσει ώθηση στο τμήμα Υπηρεσιών της» είπε στους επενδυτές.

Οι υπηρεσίες έχουν εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Apple, δεδομένης και της συνεχιζόμενης καθήλωσης του τμήματος iPhone και των επιδόσεων της εταιρείας στην Κίνα. Το τμήμα Υπηρεσιών της Apple – το οποίο περιλαμβάνει τα έσοδα από το App Store, τις συνδρομές του Apple Music, και άλλα – συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα και αποδεικνύεται κρίσιμο για τα κέρδη της Apple.

Εδώ κι έναν χρόνο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Apple δουλεύει πάνω σε μια συνδρομητική τηλεοπτική υπηρεσία που θα παρέχει περιεχόμενο στις πολλές συσκευές της εταιρείας. Η Apple έχει επίσης αποκτήσει δικαιώματα σε πρωτότυπα προγράμματα και δημοφιλείς εκπομπές, όπως το Carpool Karaoke.

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος του περιεχομένου της Apple υπολείπεται του αντίστοιχου που θα βρείτε στο Netflix και αλλού. Και παρόλο που η εταιρεία έχει δεσμευτεί να εισέλθει στον τομέα του περιεχομένου, το κάνει με αργούς ρυθμούς.

Από την πλευρά του, ο Ives πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί δυνητικοί στόχοι εξαγοράς για την Apple στον κλάδο του περιεχομένου. Σε σημείωμά του, είπε ότι είναι πιθανό η Apple να αγοράσει τα κινηματογραφικά στούντιο Sony Pictures, Lionsgate, ή A24. Αντίστοιχα, ο ίδιος βλέπει μια «μεσαία πιθανότητα» η Apple να στραφεί στις Viacom/CBS ή MGM Studios, ενώ η πιθανότητα εξαγοράς του Netflix ή της Disney είναι «χαμηλή».

Η Apple, η οποία διαθέτει ρευστό άνω των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τράπεζα, έχει διστάσει να προβεί σε μεγάλες εξαγορές. Αυτή είναι μια στάση που, σύμφωνα με τον Ives, πρέπει να αλλάξει.

«Τώρα είναι η στιγμή για την Apple να προβεί σε συγχωνεύσεις & εξαγορές με στόχο το περιεχόμενο, καθώς το τοπίο είναι ώριμο», είπε ο Ives. «Διαφορετικά, θα πρόκειται για ένα σημαντικό στρατηγικό λάθος κατά τη γνώμη μας, το οποίο θα ‘στοιχειώσει’ την εταιρεία για τα επόμενα χρόνια».