Η μεγάλη επιστροφή μιας από τις χειρότερες οικονομίες του κόσμου

Η μεγάλη επιστροφή μιας από τις χειρότερες οικονομίες του κόσμου
Photo: REUTERS

Η Αργεντινή έχει περάσει πολλά, όμως η ελπίδα επανέρχεται παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Του Πάτρικ Γκιλέσπι

Η οικονομία της αναμένεται να γνωρίσει φέτος οριακή ή και αρνητική ανάπτυξη. Η Αργεντινή χρωστάει ακόμη αρκετά χρήματα σε αμερικανικά hedge funds -αυτά που στη χώρα του ταγκό ονομάζουν «γύπες». Κι εξακολουθεί να παραμένει ως το πιο γνωστό τέκνο των χρεοκοπημένων κρατών του κόσμου.

Όμως υπάρχει μια νέα τάση αισιοδοξίας στη χώρα, η οποία πηγάζει από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Το Χρηματιστήριο της Αργεντινής καλπάζει και οι επενδυτές αγοράζουν αργεντίνικο χρέος (ένα εξαιρετικό νέο καθώς η χώρα μαστίζεται από την ύφεση και μια ακόμη χρεοκοπία).

«Η οικονομία δείχνει πλέον ότι δεν αποτυγχάνει», λέει ο Γιουτζένιο Άλεμαν, ένας Αργεντίνος οικονομολόγος της εταιρείας Wells Fargo Securities. «Νιώθουμε όλο και περισσότερα μικρά θετικά κύματα στην ατμόσφαιρα».

Οι εκλογές οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη: Ο Λιονέλ Μπολίνι νιώθει αυτά τα θετικά κύματα. Είναι ιδιοκτήτης του La Dama de Bollini, ενός ιστορικού μπαρ στο Μπουένος Άιρες, όπου ένας από τους γνωστότερους συγγραφείς της χώρας, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, συναντιόταν με τους φίλους του.

Οι αυξανόμενοι φόροι και ο πληθωρισμός χτυπούν τις μικρές επιχειρήσεις, όμως η χώρα φέρεται να οδηγείται προς τη σωστή κατεύθυνση, λέει ο Μπολίνι. Περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επισκέπτονται πλέον το μπαρ του.

«Η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, όμως γίνεται πλέον πιο πρακτική, πιο δίκαιη», λέει ο 47χρονος Μπολίνι. «Η κατάσταση βελτιώνεται».

Το Χρηματιστήριο της χώρας έχει κερδίσει φέτος 45%, πολύ περισσότερο από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές.

Καθημερινοί πολίτες που ταλαιπωρούνταν από τις αυξανόμενες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, νιώθουν τελευταία πολύ καλύτερα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με μελέτη του ιδιωτικού πανεπιστημίου Torcuato di Tella University.

Οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου δίνουν ελπίδα στους πολίτες πως η διοίκηση θα βελτιώσει την οικονομία της χώρας περισσότερο από όσο κατάφεραν η πρόεδρος Κίρχνερ και ο υπουργός Οικονομικών Κισίλοφ.

Ο Κισίλοφ, γνωστός χρήστης του Twitter, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Αργεντινή πούλησε κρατικό χρέος ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.

Αυτό αποτελεί ένα υγιές σημάδι εξόδου της χώρας από την ύφεση και την πτώση της αξίας του νομίσματός της. Το κόστος για την πώληση χρέους ήταν βέβαια αρκετά υψηλό, καθώς τα επιτόκια δανεισμού ήταν μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα ομόλογα από τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο.

«1,4 δισ. δολάρια δεν θα σώσουν τη χώρα, αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα», λέει ο Ντανιέλ Αρτάνα, επικεφαλής οικονομολόγος του Ιδρύματος Λατινοαμερικανικών Οικονομικών Ερευνών στο Μπουένος Άιρες. «Μπορείς να έχεις μια βραχυπρόθεσμη, μικρή, οικονομική ανάκαμψη».

Όμως το πάρτι κάπου εδώ τελειώνει.

Το πρόβλημα με τους «γύπες»: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αργεντινής είναι τα 95 δισ. δολάρια χρέος που την ανάγκασαν να χρεοκοπήσει το 2001.

«Θυμάμαι ότι τότε επικρατούσε χάος», λέει ο Μπολίνι. Σήμερα, σε σύγκριση με το 2001, τα πάντα είναι διαφορετικά».

Αμερικανικά hedge funds υπό τον δισεκατομμυριούχο Πολ Σϊνγκερ και το fund του NML Capital, αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές κρατικό χρέος της χώρας μετά την χρεοκοπία.

Τώρα ζητούν να αποπληρωθούν στο ακέραιο το ποσό των 1,5 δισ. δολαρίων. Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκριέσα συμφώνησε με τα hedge funds και διέταξε την Αργεντινή να πληρώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η NML αποτελεί μια μειοψηφία. Οι περισσότεροι πιστωτές της χώρας έχουν ήδη αποδεχτεί μια γενναία απομείωση χρέους.

Τον Ιούλιο ο Γκριέσα απαγόρευσε στην Αργεντινή να αποπληρώσει αυτούς τους πιστωτές προτού έρθει σε συμφωνία με τους λεγόμενους «γύπες». Για αυτό και οδηγήθηκε ξανά σε νέα χρεοκοπία.

Αργεντινή και hedge funds υποστηρίζουν ακόμη ότι είναι πρόθυμοι να μιλήσουν. Όμως η NML κάλεσε τη χώρα να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων τον Ιανουάριο έπειτα από τη λήξη της ρήτρας-κλειδί – δηλαδή τον κύριο λόγο για τον οποίο η Αργεντινή αρνήθηκε να πληρώσει. Τελικά η Αργεντινή αρνήθηκε καν να απαντήσει στην πρόσκληση.

Ακόμη χειρότερα προβλήματα: Επειδή η Αργεντινή αρνείται να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ξένους επενδυτές. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Τα μεγάλα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας κάθονται ανεκμετάλλευτα επειδή δεν έχει τα χρήματα για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Ειδικοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να προσελκύσει η Αργεντινή ξένους επενδυτές είναι να τα βρει με τους δανειστές της.

Τα πράγματα εδώ χειροτερεύουν. Η οικονομία της Αργεντινή βασίζεται σε αγαθά όπως το πετρέλαιο και η σόγια. Οι τιμές και των δύο κατέρρευσαν την περασμένη χρονιά, αν και τελευταία δείχνουν να σταθεροποιούνται.

Στην εξίσωση μπαίνουν και οι δύο κύριοι εταίροι της χώρας, η Κίνα και η Ρωσία, οι οικονομίες των οποίων δείχνουν σημεία κάμψης τη φετινή χρονιά και ο δρόμος αποκτά πλέον για την Αργεντινή νέα εμπόδια.

Όμως, η προοπτική ενός νέου προέδρου φέρνει ελπίδα στη χώρα.

«Τα πάντα πάνε καλά επειδή φαίνεται η άκρη του τούνελ, και τον Δεκέμβριο όλοι θα μπορούν να τραγουδήσουν και πάλι “Η κακιά μάγισσα πέθανε”, λέει ο Ρας Ντάλεν, συνεργάτης της επενδυτικής εταιρείας Caracas Capital Markets.

Πηγή: CNN Money