Η μεγάλη είσοδος της Nintendo στην αγορά του mobile gaming

Η μεγάλη είσοδος της Nintendo στην αγορά του mobile gaming

H ιαπωνική εταιρεία εγκαταλείπει την πάγια άρνησή της για την αγορά των smartphones, μετά από τα καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα των τελεταίων ετών. 

Η Nintendo εγκατέλειψε οριστικά τις επιφυλάξεις της και επιχειρεί την μεγάλη είσοδο στον χώρο των εφαρμογών παιχνιδιών για smartphones και άλλες έξυπνες συσκευές. Σε συνεργασία με τη φίρμα on-line gaming DeNA, η ιαπωνική εταιρεία θα προσφέρει στους χρήστες των έξυπνων συσκευών τη δυνατότητα να απολαύσουν γνωστούς ήρωες όπως ο Mario ή ο Donkey Kong, σε νέες περιπέτειες.

Οι δημιουργοί του Super Mario, που είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν πτώση 80% από το 2007, όταν και βρέθηκαν στη μέγιστη τιμή τους, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής. Άλλωστε, η ταχύτατη ανάπτυξη του mobile gaming υπήρξε μια από τις κύριες αιτίες αυτής της υποχώρησης.

Τα τρία τελευταία χρόνια, η Nintendo κατέγραφε συνεχείς λειτουργικές ζημιές, ενώ τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε τον τελευταίο Ιανουάριο προειδοποιούσαν για μια δύσκολη χρονιά, μετά από μια  καταγεγραμμένη πτώση κατά 40% στις πωλήσεις της φορητής κονσόλας 3DS.

Σε αντάλλαγμα για τη νέα συνεργασία, η Nintendo θα αποκτήσει το 10% των μετοχών της DeNA, ενώ θα παραχωρήσει το 1,2% του δικού της μεριδίου στην ιαπωνική, επίσης, εταιρεία. Ο τζίρος της συγκεκριμένης συναλλαγής υπολογίζεται στα 181 εκατομμύρια δολάρια (22 δισεκατομμύρια γιεν).

Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν στους επόμενους μήνες στη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, τόσο για τους χρήστες κινητών συσκευών όσο και για τους ιδιοκτήτες των φορητών κονσόλων 3DS και του Wii U.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Nintendo, Σατόρου Ιβάτα, «μια γέφυρα μεταξύ των έξυπνων συσκευών και των παιχνιδομηχανών».

Ωστόσο, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πάγια πολιτική της για τις κονσόλες. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της, η Nintendo σκοπεύει να παρουσιάσει μια νέα κονσόλα με το όνομα NX.

Παρά τα άσχημα αποτελέσματα της τελευταίας οικονομικής ανάλυσης του Ιανουαρίου, η Nintendo ανέμενε μια αύξηση στα έσοδα μετά τον Μάρτιο, εκμεταλλευόμενη την υποτίμηση του γιεν έναντι του δολαρίου.

Η νέα συμμαχία αναμένεται να προβεί προς όφελος και της DeNA. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1999 είδε τα τελευταία δύο χρόνια να υποχωρεί σε δημοτικότητα, καθώς οι χρήστες μετακινήθηκαν σε ποιο δημοφιλείς εφαρμογές παιχνιδιών.

Μετά την ανταλλαγή μετοχών, η Nintendo θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών της DeNA, μετά τον ιδρυτή της Τομόκο Νάμπα που κατέχει το 13,1% των μετοχών της.

Διαβάστε επίσης: Τα κέρδη από το mobile gaming θα ξεπεράσουν φέτος εκείνα της κονσόλας