Η μεγαλύτερη «απαγωγή» στην ιστορία

Η μεγαλύτερη «απαγωγή»  στην ιστορία

Η ψηφιακή επίθεση µε την ονοµασία WannaCry ήταν κάτι παραπάνω από εγκληµατική πράξη.

Λύτρα σε ψηφιακούς εγκληµατίες για να ανακτήσουµε την πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή µας; Και όµως, αυτή είναι µια απειλή που οφείλουµε πλέον να γνωρίζουµε όλοι, ακόµη και αν αρκετοί τη συναντήσαµε για πρώτη φορά από τα δηµοσιεύµατα το βράδυ της 12ης Μαΐου.

Τότε περισσότεροι από 200.000 υπολογιστές από όλο τον κόσµο χτυπήθηκαν από ένα κακόβουλο λογισµικό µε την ονοµασία WannaCrypt. Το αποτέλεσµα ήταν πολλοί χρήστες να δουν στις οθόνες τους ένα µήνυµα για πληρωµή σε bitcoins ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο των συστηµάτων τους (ransomware).

«Στις περισσότερες περιπτώσεις “µολύνθηκαν” υπολογιστές που ανήκουν σε υπαλλήλους και µη κρίσιµα συστήµατα που λειτουργούν σε παλαιότερο λειτουργικό σύστηµα» λέει στο Fortune ο David Emm, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab. Όπως σηµειώνει, οι ransomware επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων αυξάνονται τελευταία, επειδή οι εγκληµατίες γνωρίζουν ότι οι οργανισµοί είναι πιο πιθανό να πληρώσουν, καθώς τα δεδοµένα που κρατούνται «αιχµάλωτα» είναι ζωτικής σηµασίας για την εύρυθµη λειτουργία τους.

Η τελευταία µαζική επίθεση ήταν αποτέλεσµα δύο σηµαντικών προβληµάτων: της έλλειψης εξοικείωσης χρηστών, επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανισµών µε την ορθή συντήρηση συστηµάτων ασφαλείας, και το επίπεδο ανευθυνότητας σε µια κούρσα κυβερνοπολέµου που δηµιουργεί ψηφιακά υπερόπλα, τα οποία στα λάθος χέρια προκαλούν τεράστια προβλήµατα. Όπως παραδέχτηκε η Microsoft, µια απλή αναβάθµιση των Windows τον Μάρτιο θα είχε αποτρέψει το κακό, ενώ, εάν η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν είχε πέσει θύµα εκτεταµένης κυβερνο-κλοπής, τότε τα εργαλεία του WannaCry δεν θα βρίσκονταν ποτέ στα χέρια εγκληµατιών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Ιουνίου που κυκλοφορεί