Η μεγαλύτερη δοκιμασία για τα ψηφιακά νομίσματα έφτασε

Η μεγαλύτερη δοκιμασία για τα ψηφιακά νομίσματα έφτασε
epa06057131 A bitcoin auto teller machine (ATM) located in Launceston, Tasmania, 29 June 2017 (issued 30 June 2017). Bitcoin is a cryptocurrency, that works on a technology system where transactions are recorded in a public ledger called a blockchain. At least 100,000 businesses reportedly accept bitcoin as many more join to provide services to those who are using a cryptocurrency wallet. EPA/BARBARA WALTON

Ένα νέο κρυπτονόμισμα που θα κυκλφορορήσει σύντομα θέλει να αλλάξει πλήρως την αγορά.

του Ρόμπερτ Χάκετ

Μέσα στους επόμενους μήνες, μία startup με έδρα το Οντάριο πρόκειται να ξεκινήσει ένα μεγάλο νομισματικό πείραμα – ένα πείραμα που θα τεστάρει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο ίσως αναδειχθεί σε μια νέα οικονομική ατμομηχανή του διαδικτύου ή σε μια φούσκα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κρίσιμη έννοια εδώ είναι το κρυπτονόμισμα, μια μορφή ψηφιακού χρήματος που υπάρχει ανεξάρτητα από τις παραδοσιακές τράπεζες ή κυβερνήσεις. Τους τελευταίους μήνες, η αγορά για κρυπτονομίσματα εκτοξεύθηκε πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, προτού πέσει πάλι στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, εν μέσω ακραίου ενθουσιασμού και αστάθειας.

Οι «αρχικές προσφορές νομισμάτων», γνωστές και ως ICOs, έχουν οδηγήσει στη συγκέντρωση εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι επικριτές παρομοιάζουν την τάση με τη φούσκα της τουλίπας πριν από αιώνες και λένε ότι το πράγμα θα λήξει με τον ίδιο τρόπο.

Μέχρι τώρα, τα κρυπτονομίσματα έχουν αποτελέσει ένα όχημα για σπέκουλα. Όμως, μέσα στους επόμενους μήνες, μια mainstream εταιρεία με μια καθιερωμένη βάση χρηστών θα προσπαθήσει να λανσάρει ένα «κουπόνι» (token) κρυπτονομίσματος στους 15 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες της.

Η εταιρεία είναι η Kik, η οποία κατασκευάζει μια εφαρμογή chat που προτιμούν οι νέοι και οι νέες στις ΗΠΑ. Η Kik προτίθεται να διαθέσει «κουπόνια» σε κρυπτονόμισμα που θα επιτρέπουν στους χρήστες να προβαίνουν σε συναλλαγές μέσω του δικτύου της.

Η Kik προστίθεται σε μια εκατοντάδα – τουλάχιστον – πρότζεκτ πωλήσεων κουπονιών για την αυτοχρηματοδότηση εταιρειών. Όμως, η Kik ελπίζει να είναι η πρώτη που θα πείσει τους χρήστες να χρησιμοποιούσουν τα κουπόνια όχι για κερδοσκοπία και trading.

O Τεντ Λίβινγκστον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kik, είχε την ιδέα για ένα κρυπτονόμισμα από το 2014, όταν λάνσαρε τα Kik Points, μια εφαρμογή εικονικού χρήματος σαν βίντεο-παιχνίδι. Η εταιρεία έβαλε τίτλους τέλους στο πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά ο Λίβινγκστον έμεινε ικανοποιημένος. Οι πόντοι άλλαξαν χέρια 300.000 φορές κατά μέσο όρο – πάνω από τρεις φορές ο μέσος αριθμός συναλλαγών μηνιαίως στο δίκτυο της Bitcoin.

Οι πελάτες της Kik χρησιμοποιούσαν τους πόντους κυρίως για την αγορά «αυτοκόλλητων» και «smileys», αλλά η εταιρεία προτίθεται με τα νέα Kin tokens να επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν τα πάντα – απ’ το να παραγγέλνουν πίτσα ως το να πληρώνουν για premium περιεχόμενο.

Η Kik σκοπεύει να διαθέσει συνολικά 10 τρισεκατομμύρια κουπόνια Kin – θα διαθέσει 1 τρισεκατομμύριο απ’ αυτά στο κοινό, θα κρατήσει 3 τρισεκατομμύρια, και θα διοχετεύσει άλλα 6 τρισεκατομμύρια σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα επιβράβευσης αφοσιωμένων χρηστών.

Μια ενδεχόμενη επιτυχία του προγράμματος «θα ανοίξει δρόμο ώστε και άλλες παραδοσιακές εταιρείες να κάνουν το ίδιο» λέει ο Τζέικ Μπρούκμαν, συνιδρυτής της CoinFund.

Πηγή: fortune.com