Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο θέλει να μπει στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο θέλει να μπει στην Ελλάδα
The company logo for the Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC) is seen outside a branch in Beijing, China, on Monday, April 16, 2012. Goldman Sachs Group Inc. is selling a stake in ICBC to Temasek Holdings Pte in its largest divestment of the world's biggest bank by market value. Photographer: Nelson Ching/Bloomberg

Ο κινεζικός κολοσσός ICBC έκανε ήδη τα αναγκαία βήματα προς την ΤτΕ – Πάνω από 7 δισ. ευρώ οι κινεζικές επενδύσεις στη χώρα.

Η Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως, με ενεργητικό 3,2 τρισ. ευρώ, φέρεται έτοιμη να μπει στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο με τους εκπροσώπους της τράπεζας να έχουν κάνει επαφές με το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και την ΤτΕ.

Μάλιστα το ενδιαφέρον είναι τόσο «ζεστό» και αναμένεται σύντομα η υποβολή φακέλου για την απόκτηση τραπεζικής άδειας. Η τράπεζα επενδύει κυρίως στη βιομηχανία και στις υποδομές, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία της στην αγορά της λιανικής τραπεζικής.

Η κινεζική παρουσία στην Ελλάδα γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή, κυρίως μέσω επενδύσεων σε υποδομές. Συνολικά υπολογίζεται ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και ακίνητα.

«Το κεφάλι του κινεζικού δράκου» στην Ελλάδα είναι η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθ’ ομολογίαν του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ. Η Cosco έχει τριπλή παρουσία στον Πειραιά. Αφενός θυγατρική της κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και αφετέρου άλλη θυγατρική της έχει αναλάβει μέσω της εταιρείας ΣΕΠ Α.Ε. την υποπαραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ. Συνολικά ο κινεζικός όμιλος έχει επενδύσει ή καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο από το 2009 πάνω από ένα δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των μισθών που έχει καταβάλει η ΣΕΠ.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα επιπλέον περίπου 700 εκατ. ευρώ που έχει καταβάλει για το 51% του ΟΛΠ, το επιπλέον 16% που θα πάρει όταν εκπληρώσει τις επενδύσεις που έχει δεσμευθεί συμβατικά να κάνει (ύψους άλλων 350 εκατ.). Αυτά αθροίζουν άνω του 1,7 δισ. ευρώ.

Εκτός από τον Πειραιά και τη Cosco, που εξελίσσεται σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια στην Ευρώπη και τον κόσμο, η επόμενη μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα είναι η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Επιπλέον, κινεζική συμμετοχή καταγράφεται και στην κοινοπραξία υπό την Lamda Development για το Ελληνικό, το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Ποια είναι η ICBC

Η ICBC ιδρύθηκε το 1984, είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης και δραστηριοποιείται σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες διαθέτει εκτεταμένα δίκτυα λιανικής τραπεζικής. Πελάτες της είναι 500 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 6 εκατομμύρια επιχειρήσεις.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ