Η Μέρκελ αντιμέτωπη με δύο επικίνδυνες εκλογικές αναμετρήσεις

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με δύο επικίνδυνες εκλογικές αναμετρήσεις
epa06846415 German Chancellor Angela Merkel sits on the government bench after her speech to the German Bundestag in Berlin, Germany, 28 June 2018. Merkel delivered a government declaration to the members of the German parliament Bundestag prior a meeting of the European Council on 28 and 29 June and the NATO summit on 11 and 12 July 2018. EPA/CLEMENS BILAN

Η καγκελάριος κάλεσε τις δυνάμεις του κόμματος να βρεθούν σε θέση μάχης.

Μετά τις διαδοχικές κυβερνητικές κρίσεις, η συντηρητική οικογένεια της Γερμανίας ανησυχεί πλέον για δύο εκλογικές αναμετρήσεις, την Κυριακή στην Βαυαρία και στα τέλη του Οκτωβρίου στην Έσση, οι οποίες απειλούν να πλήξουν την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος κάλεσε τις δυνάμεις του κόμματος να βρεθούν σε θέση μάχης: «Απέχουμε λίγες ημέρες από πολύ, πολύ σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Βαυαρία και την Έσση και για τον λόγο αυτόν καλώ όλους να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους και να αφήσουν τους καυγάδες».

Οι συγκεκριμένες εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, η επικεφαλής της κυβέρνησης ήλθε αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής της να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας σε άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντες άσυλο.

Έχοντας να αντιμετωπίσει την αύξηση της δύναμης του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η Μέρκελ πέρασε έξι μήνες προσπαθώντας να σχηματίσει κυβέρνηση με τους πολύ απρόθυμους σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Στην συνέχεια στασίασε η σύμμαχος Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU) και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ διακινδύνευσε δύο φορές την ανατροπή της κυβέρνησης , υιοθετώντας προσφιλή στην AfD θέματα για να κερδίσει το χαμένο έδαφος εν όψει των εκλογών στην Βαυαρία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η στρατηγική αυτή δεν έπεισε τους ψηφοφόρους που φλερτάρουν με την γερμανική ακροδεξιά. Αυτό που κατάφερε είναι να διώξει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της CSU προς τους Πράσινους, οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν να εξασφαλίσουν την δεύτερη θέση στις εκλογές της Κυριακής.

Η CSU έχει πέσει στο 33%-35% της πρόθεσης ψήφου, ιστορικό χαμηλό συνώνυμο με την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας, που θα ισοδυναμεί με σεισμό στο πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας.

Προειδοποιητικό σήμα

Στην Έσση, η CDU της Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει καλύτερες επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις. Και εκεί οι Πράσινοι και το AfD επωφελούνται από τις απώλειες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Εάν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιωθούν, ο σχηματισμός σταθερών τοπικών κυβερνήσεων θα είναι ακροβατική άσκηση. Και θα επαναφέρουν την γκρίνια στο στρατόπεδο της καγκελαρίου, τροφοδοτώντας την συζήτηση για την διαδοχή της Μέρκελ, που βρίσκεται την εξουσία από το 2005 και η θητεία της λήγει το 2021.

Εδώ και μερικούς μήνες, το θέμα δεν αποτελεί πλέον ταμπού, με αποτέλεσμα να ακουστούν οι φωνές που ζητούν την απομάκρυνση από την κεντρώα στρατηγική του πολιτικού συμβιβασμού που εγγυήθηκε την επιτυχία της Μέρκελ εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. «Δεν μπορεί να υπάρχει πλέον αμφιβολία, πρέπει να αλλάξουμε μέθοδο», δηλώνει στο Spiegel ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, αναφερόμενος «στην επιθυμία για αλλαγή» που κυριαρχεί στις τάξεις της CDU.

Οι βουλευτές της CDU/CSU απηύθυναν ήδη προειδοποίηση εκλέγοντας νέο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας σε αντικατάσταση του πιστού της Μέρκελ απερχόμενου.

Η ίδια η καγκελάριος θα έλθει σύντομα αντιμέτωπη με μία ψηφοφορία των μελών για την διατήρηση της προεδρίας του κόμματός της. «Πιστεύω ότι το επόμενο συνέδριο της CDU στις αρχές του Δεκεμβρίου θα είναι καθοριστικής σημασίας», σημειώνει ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

«…δεν θα χαλάσει και ο κόσμος!»

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για την καγκελάριο, αφού εκτός του κλίματος δυσαρέσκειας που επικρατεί στις τάξεις των συντηρητικών, οι σύμμαχοί της στην κυβέρνηση βρίσκονται σε καθοδική πορεία.

Η δημοτικότητα των σοσιαλδημοκρατών φθίνει συνεχώς προκαλώντας συζητήσεις για την σκοπιμότητα παραμονής τους στην κυβέρνηση. Οι τοπικές εκλογές στην Βαυαρία και στην Έσση αναμένεται να είναι καταστροφικές για το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας.

Μία έξοδος από την κυβέρνηση που θα δώσει την ευκαιρία στο SPD να επουλώσει τις πληγές του είναι ένα σενάριο που αντιμετωπίζει πλέον και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και βετεράνος της CDU.

«Εάν το SPD δεν αντέχει άλλο κάποια μέρα, δεν θα χαλάσει και ο κόσμος… πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να σχηματίσουμε μία σταθερή κυβέρνηση μειοψηφίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί σε υποχώρηση, Πράσινοι και ακροδεξιοί σε άνοδο. «Είναι η δύση της εξουσίας της Μέρκελ στην Γερμανία και οι CDU/CSU θα πρέπει να σκεφθούν τι είδους συμμαχία επιδιώκει για να παραμείνει στην εξουσία», συνοψίζει η Σούντα Νταβίντ-Βιλπ, πολιτική επιστήμονας του German Marshall Fund.

Δείτε ακόμη: Πώς οι εκλογές στη Βαυαρία μπορούν να προβλέψουν τι θα γίνει στις ευρωεκλογές