Η μετάβαση στο ψηφιακό ΗR και η νέα πραγματικότητα

Η μετάβαση στο ψηφιακό ΗR και η νέα πραγματικότητα

Μια σειρά καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων έχουν εισαχθεί στο σύγχρονο HR, προκαλώντας δραστικές αλλαγές.

Από την Ρεβέκκα Πιτσίκα, Πρόεδρο και CEO της PfB Group

Τα τελευταία χρόνια έχουμε εισέλθει σε έναν νέο ψηφιακό κόσμο, ο οποίος έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας, χωρίς φυσικά να αφήσει ανεπηρέαστο και το χώρο του HR. Αυτές οι αλλαγές, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις σύγχρονες επιχειρήσεις και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό τους – και κυρίως τη νέα γενιά εργαζομένων – σε όλο τον πλανήτη.

Έτσι, σήμερα μιλάμε πλέον για την εποχή του digital HR ή – για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι – για HR digital transformation μια που βρισκόμαστε, ακόμη, στη διαδικασία μετάβασης και προσαρμογής. Και βέβαια, αν και οι περισσότεροι συνδέουν το digital HR με τα social media και τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στη ζωή των εργαζομένων, στην πραγματικότητα, ο ψηφιακός κόσμος στον συγκεκριμένο τομέα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το πεδίο.

Μια τεράστια σειρά καινοτόμων νέων τεχνολογιών και συστημάτων έχουν εισαχθεί στο σύγχρονο HR, προκαλώντας δραστικές αλλαγές.Το 2015, επενδύθηκαν στο digital HR περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να δημιουργηθούν καινούργια εργαλεία για την πρόσληψη, τη διαχείριση της απόδοσης, την αξιολόγηση, την εκπαίδευση, την ευεξία, την ανατροφοδότηση και τη δέσμευση των εργαζομένων.

Η ιστορία ξεκίνησε από την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των HR Analytics και των Big Data, που άρχισαν να συλλέγονται τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Οι εργοδότες απέκτησαν τη δυνατότητα να μάθουν και να κατανοήσουν insight πληροφορίες για το προσωπικό τους και να διαμορφώσουν στη συνέχεια τις αντίστοιχες πολιτικές για την ορθή διαχείριση του ταλέντου, τις προσλήψεις, την ανάπτυξη της απόδοσης και γενικότερα κάθε πολιτικής που αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η αξιοποίηση των δεδομένων έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει μια επιχείρηση – και τα στελέχη HR δεν μπορούν να τα προσπεράσουν έτσι. Το αντίθετο μάλιστα! Στην Αμερική, οι εταιρείες επενδύουν σε αυτό το κομμάτι. Χρησιμοποιούν τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού τους, έτσι ώστε να προβλέψουν την επιχειρησιακή απόδοσή τους και να διαμορφώσουν το στρατηγικό πλάνο τους.

Με άλλα λόγια, η τεχνολογία διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται τους εργαζομένους τους, αναγκάζοντας τους επαγγελματίες του HR να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους και να εφαρμόσουν νέους τρόπους για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή η νέα ψηφιακή ζωή (και στο χώρο της εργασίας) αναγκάζει όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού να επανεξετάσουμε το HR συνολικά, να σχεδιάσουμε καινούργια προγράμματα, να επιλέξουμε τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούμε, να αναπτύξουμε νέες λύσεις και κυρίως να διαφοροποιήσουμε την προσέγγισή μας, με στόχο την «εμπειρία του εργαζόμενου» κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής.

Όλες οι εταιρείες αυτή την περίοδο, βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Πώς θα μπορέσουν να επιτύχουν την ψηφιακή μεταμόρφωση το συντομότερο δυνατόν. Πώς θα ξεφύγουν από τις συνηθισμένες πρακτικές και πώς θα δώσουν έμφαση στο employee experience, με τον ίδιο τρόπο που μέχρι τώρα έδιναν έμφαση στο customer experience.

Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, για να περάσουν στην ψηφιακή μεταμόρφωση είναι το να έχουν εργαζόμενους πραγματικά δεσμευμένους και όχι απλά υποκινημένους. Το employer branding, η στρατηγική με την οποία οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται την επωνυμία τους ως εργοδότη εντός αλλά και εκτός εταιρείας, με στόχο να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το κατάλληλο ταλέντο που χρειάζονται, αποτελεί βασική παράμετρο για την επίτευξη των στόχων τους.

Πώς όμως μπορεί μια εταιρεία να το πετύχει αυτό; Μερικές απλές ιδέες για το τι θα μπορούσε να κάνει είναι οι εξής:

 Να αξιοποιήσει τις κατάλληλες σύγχρονες πλατφόρμες, για τις ανάγκες της νέας γενιάς που δεν είναι απαραίτητο ότι εργάζεται από το γραφείο

 Να «συνδέσει» εσωτερικά τους εργαζόμενους της με τα εταιρικά social media, προκειμένου να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και να αυξηθεί ο αντίκτυπος τους

 Να αναπτύξει λογισμικά διαχείρισης ταλέντων ή να επιλέξει τους σωστούς παρόχους

 Να αξιοποιήσει εφαρμογές HR σε κινητές συσκευές, καθώς οι κινητές πλατφόρμες είναι το επόμενο στάδιο στον ψηφιακό κόσμο

 Να διαχειριστεί το social recruiting. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το ¼ όσων αναζητούν εργασία χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως το πρωταρχικό εργαλείο τους, ενώ 7 στους 10 εργαζόμενους στην ηλικιακή κατηγορία από 18 έως 34 ετών δηλώνουν ότι έχουν βρει την εργασία τους μέσω των social media. Με απλά λόγια οι κυνηγοί ταλέντων καλούνται να μεταβούν εκεί όπου κινούνται οι εν δυνάμει υποψήφιοι.

Βήματα απλά αλλά ουσιαστικά, με στόχο την ομαλή αλλά απαραίτητα μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, στη νέα τάξη πραγμάτων, στην νέα γενιά εργαζομένων, στους millennians.Τη γενιά που έχει μάθει να κινείται μέσα από από ψηφιακά εργαλεία, που αναζητά την εμπειρία, που δεν περιορίζεται στο στενό χώρο ενός γραφείου – τη γενιά που πρέπει να πειστεί για να αποδώσει, τη γενιά που πρέπει να πλησιάσουμε με νέες τεχνικές, με τεχνικές marketing, branding και experience creation.