Η Microsoft ετοιμάζει το «Netflix των video games»

Η Microsoft ετοιμάζει το «Netflix των video games»

Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να πουν το «ναι» και οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της.

Ένα μεγάλο σχέδιο που επιδιώκει να προσελκύσει 2 δισ. παίκτες βιντεοπαιχνιδιών από όλο τον κόσμο επεξεργάζεται η Microsoft.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε μέλος της ομάδας της Microsoft Xbox στη ιστοσελίδα The Verge, η τεχνολογική εταιρεία δουλεύει πάνω στη δημιουργία μιας υπηρεσίας παροχής υπηρεσιών video gaming μέσω steaming. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, που οι χρήστες του Netflix βλέπουν online ταινίες, έτσι και οι παίκτες θα παίζουν παιχνίδια τα οποία θα βρίσκονται σε server της Microsoft.

«Αναζητούμε τους τρόπους με τους οποίους θα παρέχουμε περιεχόμενο σε οποιονδήποτε, χωρίς να εξαρτάται από το ποια συσκευή χρησιμοποιεί», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος gaming cloud της Microsoft, Kareem Choudhry, προσθέτοντας ότι στο τέλος αυτό μπορεί να αφορά «2 δισ. παίκτες από όλο τον κόσμο».

Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει πολλές δυσκολίες. Κατ’ αρχάς, το οικοσύστημα των παιχνιδομηχανών έχει περιορισμούς, καθώς κάθε εταιρεία έχει τη δική της συλλογή με παιχνίδια και υπηρεσίες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αλλού. Ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε τίτλους οι οποίοι παίζουν αποκλειστικά, παραδείγματος χάριν, στο Xbox ή το PlayStation.

Όμως το cloud συνιστά μια άλλου είδους ευκαιρία. Αποθηκεύοντας παιχνίδια στο «σύννεφο», τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του περιεχομένου σε υπολογιστές, κονσόλες και φορητές συσκευές χωρίς περιορισμούς. Και η Microsoft θεωρεί ότι μπορεί να το κάνει πράξη.

Το ζήτημα είναι εάν άλλες εταιρείες, όπως η Sony και η Nintendo, δεχτούν να μπουν στο παιχνίδι. Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, η Nintendo ξεκίνησε να παρέχει ορισμένους από τους τίτλους της σε άλλες συσκευές που δεν είναι δικές της, κι αυτό κυρίως μόνο σε iPhone και Android.

Παρόλα αυτά, ένα εγχείρημα τέτοιου μεγέθους θα χρειαστεί τη συνεργασία όλων. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών προέρχεται από άλλα στούντιο παραγωγής και όχι από εταιρείες όπως η Microsoft και η Sony. Πάντως, με βάση όσα είπε ο Choudhry, δεν υπάρχει κανένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούμε να δούμε αυτήν την τεχνολογία να γίνεται πράξη.