Η Microsoft καθιστά διαθέσιμα τα βιντεοπαιχνίδια σε εκατομμύρια παίκτες με αναπηρία

Η Microsoft καθιστά διαθέσιμα τα βιντεοπαιχνίδια σε εκατομμύρια παίκτες με αναπηρία

Και δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει σκοπό να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία.

του Chris Morris

Η Microsoft και η Apple έχουν μεγάλα σχέδια για να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία να διαμορφώσουν το τεχνολογικό μέλλον και να το απολαύσουν καλύτερα.

Η Microsoft εισάγει ένα προσαρμοστικό χειριστήριο για την κονσόλα Xbox και τους υπολογιστές της, το οποίο θα βοηθά τους παίκτες με αναπηρία να παίζουν παιχνίδια. Και η Apple φέρνει το πρόγραμμα Everyone Can Code σε σχολεία για ανθρώπους που είναι κωφοί ή τυφλοί, ή αντιμετωπίζουν κάποιον άλλον περιορισμό προσβασιμότητας.

Το χειριστήριο της Microsoft, το οποίο θα κοστίζει 100 δολάρια όταν κυκλοφορήσει αργότερα φέτος, δεν διαθέτει τα τυπικά κουμπιά A/B/Y/X, κουμπιά κατεύθυνσης, σκανδάλες, κλπ. Αντίθετα, έχει δύο μεγάλα κουμπιά και έναν αριθμό θυρών στο πίσω μέρος, επιτρέποντας στους παίκτες να προσαρμόσουν το χειριστήριο στις ατομικές ανάγκες τους. Τα κουμπιά μπορούν να τοποθετηθούν σε αναπηρικό αμαξίδιο ή τραπέζι, και τα μεγάλα μαύρα κουμπιά μπορούν να πατηθούν κι από το πόδι του χρήστη.

«Στις ΗΠΑ εκτιμούμε ότι το 14% των παικτών του Xbox One έχει προσωρινό περιορισμό κινητικότητας και το 8% των παικτών έχει μόνιμο περιορισμό κινητικότητας», δήλωσε ο Navin Kumar, διευθυντής μάρκετινγκ προϊόντων για αξεσουάρ του Xbox. «Αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε περισσότερα για αυτό το ακροατήριο».

Η εταιρεία συνεργάστηκε με τις οργανώσεις και τα ιδρύματα The AbleGamers Charity, The Cerebral Palsy Foundation, SpecialEffect, Warfighter Engaged και Craig Hospital για τον σχεδιασμό του προσαρμοστικού χειριστηρίου, για να εξασφαλίσει ότι το χειριστήριο θα ικανοποιεί μια μεγάλη ποικιλία αναγκών.

Η Apple, εντωμεταξύ, πρόκειται να παρουσιάσει δωρεάν μαθήματα για τυφλούς και κωφούς προγραμματιστές εφαρμογών αυτό το φθινόπωρο. Θα συνεργαστεί, αρχικά, με οκτώ σχολεία για τυφλούς και κωφούς στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, το Ώστιν και άλλες τρεις τοποθεσίες. Η εταιρεία φιλοξενεί επίσης εκδηλώσεις και συναντήσεις σχετικά με την προσβασιμότητα για τους πελάτες της όλο τον μήνα.

«Η αποστολή της Apple είναι να κάνει τα προϊόντα της όσο το δυνατόν πιο προσιτά», δήλωσε ο CEO της Apple Tim Cook. «Δημιουργήσαμε το Everyone Can Code επειδή πιστεύουμε ότι όλοι οι μαθητές αξίζουν να έχουν μια ευκαιρία να μάθουν τη γλώσσα της τεχνολογίας. Ελπίζουμε να φέρουμε το πρόγραμμα Everyone Can Code σε ακόμη περισσότερα σχολεία σε όλο τον κόσμο που έχουν μαθητές με αναπηρίες».