Οι μίνι δορυφόροι που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο

Οι μίνι δορυφόροι που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο

Μπορεί δορυφόροι μεγάλοι όσο ένα ...τοστ να αποτελέσουν τη λύση ώστε να υπάρξει φτηνή, βιώσιμη, παγκόσμια συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο;

του Aaron Pressman

Εδώ και μερικές δεκαετίες, κάποιοι προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να φέρουν στο διαδίκτυο τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που δεν διαθέτουν τους πόρους και τις υποδομές που διαθέτει το πιο προνομιούχο και πλουσιότερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι διαστημικοί δορυφόροι μοιάζουν να είναι η εμφανής απάντηση, αλλά τα μέγα-πρότζεκτ της δεκαετίας του 1990 δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Παράλληλα, πιο πρόσφατα σχέδια όπως το Starlink του Elon Musk θα απαιτούσαν χιλιάδες δορυφόρους (σχεδόν 12.000 στη συγκεκριμένη περίπτωση) και άρα και πολλές επιτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων οι οποίες κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Musk και άλλοι, όπως η OneWeb του Masayoshi Son, πιστεύουν ότι η απίθανη μείωση στα κόστη εκτόξευσης μαζί με την εκτεταμένη σμίκρυνση των δορυφόρων θα συμβάλλουν ώστε να φτάσουμε σε μια βιώσιμη λύση.

Η εταιρεία Swarm Technologies, της οποίας ηγείται η μηχανικός αεροδιαστημικής Sara Spangelo, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των τάσεων. Η Spangelo δεν βασίζεται στους λεγόμενους δορυφόρους cube, οι οποίοι έχουν το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών. Οι δορυφόροι της Swarm είναι ακόμα μικρότεροι – παραπέμπουν περισσότερο στο μέγεθος ενός …τοστ.

Και το καλύτερο απ’ όλα; Η εταιρεία έχει βρει έναν τρόπο ώστε το σκάφος να κατευθύνεται χωρίς προωθητήρες ή κινητήρες αεριώθησης, βασιζόμενο στα ρεύματα που κινούνται στο διάστημα, όπως το μαγνητικό πεδίο της Γης και η ηλιακή ακτινοβολία. Και γι’ αυτό μπορούν οι δορυφόροι να είναι τόσο μικροί και λεπτοί. Με το 1/12 του όγκου και της μάζας των τωρινών μικρών δορυφόρων, οι δορυφόροι της Swarm τίθενται σε τροχιά με το 1/12 του κόστους.

Το κόστος της κατασκευής ενός φτηνού δικτύου για την παροχή μιας βασικής συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ολοκλήρωση του πρότζεκτ θα απαιτήσει 18 μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Swarm μόλις συγκέντρωσε το συγκεκριμένο ποσό σε μια χρηματοδότηση Α’ Γύρου. Ο στόχος είναι «να βρεθεί λύση ώστε να υπάρξει φτηνή, βιώσιμη, παγκόσμια συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο» λέει η Spangelo.

Η ίδια εργάστηκε για έναν χρόνο στην X υπό τον Teller (επισήμως πάνω στο drone “Wing”) και είχε παρουσιάσει κι εκεί την ιδέα που βρίσκεται πίσω από τη δραστηριότητα της Swarm, αλλά η X δεν είχε …συγκινηθεί.

Δείτε ακόμη: Νέα τεχνολογία αναπτύσσει το Facebook- Δωρεάν ίντερνετ από το διάστημα μέσω δορυφόρων